Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Banken spelen voortdurend kat-en-muisspel'

29-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hacker cybercrime cybercriminelen 930
Tussen banken en cybercriminelen achter DDoS-aanvallen is een ,,voortdurend kat-en-muisspel'' gaande. ,,Het is lang goed gegaan, maar nu is er kennelijk toch weer een moment dat criminelen een manier gevonden hebben om de beveiligingswallen van banken te omzeilen'', reageert de Betaalvereniging Nederland, op de grote overlast door recente aanvallen op ING, ABN AMRO en nu ook Rabobank.

'Veel geleerd van eerdere aanval'

Enkele jaren geleden gebeurde het ook al dat onlinediensten bij diverse banken tijdelijk plat kwamen te liggen door DDoS-aanvallen. Daar heeft de sector veel van geleerd, benadrukt een woordvoerder. Zo wisselen banken tegenwoordig ook veelinformatie uit over cyberaanvallen. ,,Er wordt van alles gedaan om elkaar op de hoogte houden. Het gaat hier om een kerntaak van de bank.''
Volgens de brancheorganisatie worden banken en bijvoorbeeld ook verzekeraars voortdurend belaagd met aanvallen waarbij criminelen grote hoeveelheden dataverkeer op de website afvuren zodat de server overbelast raakt.
,,Wat je probeert als bank is de aanvallen af te wenden zodat gebruikers van de systemen er geen last van hebben'', stelt de zegsman. Van opgepakte cybercriminelen is bekend dat het bij hen vaak simpelweg gaat om ,,vandalisme, of lol om de boel te ontregelen en jouw aanval terug te zien in het nieuws'', weet hij.

'Geen klantgegevens buitgemaakt'

,,Het is natuurlijk ook niet uit te sluiten dat criminelen zo'n aanval uitvoeren als afleidingsmanoeuvre en dan tegelijkertijd proberen dieper in de systemen van de bank te komen.'' Van een hack was afgelopen weekend echter geen sprake, zo hebben de getroffen banken al benadrukt. Er was dus geen sprake van inbreuk op de banksystemen of op klantgegevens. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!