Kassa

'Bank moet meer doen tegen fraude bij overboeken'

07-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3932 keer bekeken
  •  
spoofing 1127

Volgens de Consumentenbond moeten banken zich beter inzetten om te voorkomen dat consumenten slachtoffer worden van fraude bij het overmaken van geld naar een andere rekening. De laatste jaren komt deze vorm van fraude steeds vaker voor, aldus de bond. 

Het gaat dan onder meer om Whatsappfraude, helpdeskfraude en spoofing. Daarbij doen oplichters zich voor als een bekende of officiële instantie, om zo geld buit te maken. Vorig jaar bedroeg de schade van bankhelpdeskfraude alleen al 44 miljoen euro, meldt de Consumentenbond. Ook Kassa heeft meermaals aandacht besteed deze vorm van oplichting. 

Tekst gaat door onder het fragment.

“Veiligheid boven gemak”

Negen op de tien consumenten geeft aan dat het moeilijker zou moeten zijn om snel grote bedragen over te maken. “Veiligheid boven gemak”. Dat blijkt uit een panelonderzoek onder 8000 mensen, uitgevoerd door de Consumentenbond. 

Wachttijd

ING, Volksbank en Triodosbank hebben inmiddels een wachttijd van enkele uren ingesteld als het limiet voor overboeken wordt verhoogd. ABN AMRO en Knab hanteren echter nog steeds hoge limieten van 50.000 en 250.000 euro die ook niet zijn te verlagen, constateert de bond. 

“Raar en onwenselijk”

Directeur van de Consumentenbond, Sandra Molenaar, reageert daarop: "Heel raar en onwenselijk dat je als klant niet zelf mag bepalen wat je limiet is."

"Deze banken zeggen tegen ons dat hun klanten dat nu eenmaal zo willen, maar uit onze enquête blijkt wat anders: de meeste consumenten zeggen graag gemak in te leveren voor een betere bescherming tegen oplichting." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

526996
5269968 jan. 2022 - 11:43

SNS oftewel de volksbank is slecht beveiligd, simpel je wachtwoord invoeren is voldoende.als ze de digipas jatten kunnen ze makkelijk gokken naar het wachtwoord .3 x kans

Willie Verhoeven
Willie Verhoeven7 jan. 2022 - 14:22

Fraude is er op vele manieren. Bedrijf werk verricht voor mijn vader. Bedrag 510 euro. De volgende dag komt mijn vader er achter dat er ruim 2870 euro afgeschreven is. Omdat dit met een mobiel pinapparaat is gebeurd kan ik dit zelf via telebankieren niet terugboeken. De fraudehelpdesk van de Rabobank gebeld. Zeggen gewoon dat ze niets voor je kunnen doen, omdat er geen tegenrekening op de boeking staat, alleen naam van het bedrijf. Rabobank maakt zich er wel heel makkelijk van af. Ben een leek, maar er is toch altijd een overboeking tussen 2 rekeningen? Misschien moeten ze er wat moeite voor doen, maar moet toch voor bank te achterhalen zijn wat het rekeningnummer van de ontvanger is. Rabobank zegt gewoon, helaas via mobiel apparaat betaald. Geld niet terug te halen. Hoe kan ik het oplichters nog makkelijker maken. 's avonds rond 18.40u gebeurd. Volgende dag meteen gemeld bij de bank. Bank heeft er de mond vol van dat je melding moet maken van fraude, maar doet er helaas daarna niets mee.

DERDEKAMER
DERDEKAMER7 jan. 2022 - 14:20

Het verplicht overmaken van grotere bedragen is sowieso risicivol, bijv. wanneer ik een auto van een particulier koop, wie zegt mij dan dat deze van goede wil is wanneer ik het geld al heb overgemaakt nog voordat ik de auto heb. Sta ik op de stoep met geld in de hand dan is het gelijk oversteken, stukken veiliger. Dit geldt ook voor autobedrijven, vaak 1 week van tevoren betalen, zo ben je als particulier verworden tot financier van het autobedrijf, met alle risico's van dien. Een ziekelijke bemoeizucht van onze overheid.

miennaamishaaz
miennaamishaaz7 jan. 2022 - 12:24

1 optie zou zijn, overboeken of betalingen BLOKKEREN voor 24 uur indien je meer dan 25% van het bedrag op je spaarrekening overboekt. deze kan alleen worden opgeheven nadat je 10X hebt bevestigt dat je echt dit wil doen, en dat je niet bent gebeld door een oplichter. Hierdoor voorkom je de Kluisrekening scam, door mensen extra stappen te geven voordat ze een grote betaling kunnen doen.

miennaamishaaz
miennaamishaaz7 jan. 2022 - 12:24

1 optie zou zijn, overboeken of betalingen BLOKKEREN voor 24 uur indien je meer dan 25% van het bedrag op je spaarrekening overboekt. deze kan alleen worden opgeheven nadat je 10X hebt bevestigt dat je echt dit wil doen, en dat je niet bent gebeld door een oplichter. Hierdoor voorkom je de Kluisrekening scam, door mensen extra stappen te geven voordat ze een grote betaling kunnen doen.

marleenvanh
marleenvanh7 jan. 2022 - 11:34

Wanneer het een nieuwe, echt heel intelligente scam is, dan ja. Maar, ongeacht uw leeftijd, wanneer u nu nog steeds trapt in de al jaren bekende trucjes, waar ook nog eens enorm voor (tegen) gewaarschuwd, dan Jammer maar Helaas: EIGEN SCHULD DIKKE BULT en niet de Bank maar U bent zelf verantwoordelijk. Een bank vraagt per telefoon of mail NOOIT om uw gegevens en ook NOOIT om uw kaart (al dan niet doorgeknipt) op te sturen of mee te geven aan iemand. Ook, vrienden en bekenden die melden een nieuw telefoon nummer te hebben en dan geld willen: ALTIJD even gewoon op het oude nummer checken! LAAT U OOK NIET ONDER DRUK ZETTEN!! Is het 'het nummer van de bank' dan nog. Een bank zet u niet telefonish onder druk. En er zijn er nog wel een paar. DE BANK altijd de schuld geven is wel erg makkelijk. Het enige wat ik zou zeggen, wat ze moeten veranderen is: Een dag limiet mag NOOIT hoger zijn dan 5000,-. en KLANTEN MOETEN dagelijks kijken of er iets raars met hun rekening gebeurd is. Wil je pertinent een hogere daglimiet dan verlies je (als klant) het recht om, bij fraude, meer dan 5000,- terug te krijgen. Nee, ik werk niet voor een bank en ja het zou mij eventueel ook kunnen gebeuren, al acht ik de kans klein, maar toch: Je bent er zelf bij dus achteraf NIET ZEUREN!!!

3 Reacties
tenormin
tenormin7 jan. 2022 - 11:55

Zeg nooit dat het u niet zou kunnen gebeuren. Als u ineens €500.000,00 lichter zou worden gemaakt terwijl er absoluut niets vreemd aan de hand leek, ook niet klagen dan. U geschreven "praatje" komt zo uit een een gedrukt stukje "waarschuwing".

JannieBoe
JannieBoe7 jan. 2022 - 13:26

Helemaal met u eens @tenormin. Wat al te gemakkelijk om er zo tegenaan te kijken en de klant alle schuld te geven. Zeker als je bedenkt dat zelfs deskundigen/experts zich op laten lichten. Bankfraude komt jaarlijks vele duizenden keren voor dus er is een probleem. En dat probleem komt zeker niet van één kant. Banken maken het veel te gemakkelijk maken om bizarre bedragen acuut over te maken zonder veel veiligheidschecks. De ABN AMRO bank is er een ster in. Dat kan morgen opgelost zijn als het de betrokken banken voldoende belangstelling zouden hebben voor hun klanten.

alk
alk7 jan. 2022 - 15:41

Tegen verregaande stommiteit is geen kruid gewassen. Jarenlang wordt er tegen alle vormen van deze fraude gewaarschuwd. Kassa, Radar, Opgelicht, Kees van der Spek ed. Waarschuwen hier bijna maandelijks voor. Het begint er al mee dat iedereen alle gegevens welke de criminelen nodig hebben, zelf op de asociale media zetten zonder ook maar iets voor vreemden af te schermen. Ook ik heb meerdere malen een Whats appje gehad van een zogenaamd kind van mee. Mijn telefoon slaat gelijk alarm en vraagt of ik het bericht vertrouw of het bericht wil melden, verwijderen en blokkeren. De laatste keer ging ik op het bericht in. Gaf geen naam en vroeg of de afzender ook nog bij oma langs zou gaan. Die had “mijn kind” al zolang niet gezien. Geen enkele reactie meer terug gehad. Het probleem is dat mensen hun eigen naam geven, de crimineel de naam van hun kind geven en verdere gegevens verstrekken. Wordt ze dus erg makkelijk gemaakt. Het 2e probleem is dat de meeste mensen sparen bij de bank waar ze ook hun betaalrekening hebben. Met spoofing hebben ze dus aan 1 inlogcode al genoeg. Geld van spaar rekening naar betaalrekening overboeken en vervolgens wegsluizen. Als je een betaalrekening bij een bank hebt en daar niet meer saldo aanhoud wat je die maand nodig hebt, kan je sparen bij een online spaarbank. De online spaarbanken werken allemaal met 2 traps verificatie. Dan wordt het al moeilijker om het geld weg te sluizen. Voor de crimineel wordt het dan ook moeilijk te doorgronden bij welke online bank je spaart. Ik vind dat de banken niemand meer schadeloos moet stellen. De oplettende klanten betalen nu mee om de schade van de sukkels te vergoeden.

JuJ
JuJ7 jan. 2022 - 11:23

Er zijn betere en zelfs gratis banken: Revolut.com N26.com Vivid.money Openbank.nl

1 Reactie
miennaamishaaz
miennaamishaaz7 jan. 2022 - 12:25

Zelfs bij die banken blijf je oplichting behouden. zoals de Bankmedewerker scam. De enigste manier om deze scam te voorkomen is mensen extra stappen te geven voordat ze grote bedragen kunnen overschrijven.

Garnix
Garnix7 jan. 2022 - 10:45

Het wordt tijd dat wij in Nederland banken gaan uitdunnen, goede blijven en minder goede verdwijnen. De banken zijn steeds klantonvriendelijker

1 Reactie
alk
alk7 jan. 2022 - 15:44

Uitdunnen? We hebben nog maar 4 banken overgehouden. Rabo, Ing, ABN-Amro en SNS De rest zijn online spaarbanken zonder betaal mogelijkheden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!