Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Asscher: loonkosten lagerbetaalden omlaag

08-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hand-ophouden_05.jpg
Bij de volgende belastinghervorming moet geprobeerd worden de loonkosten van werknemers in de lagere loonschalen te verminderen. Ondernemers kunnen dan goedkoper iemand in dienst nemen zonder dat de werknemer loon hoeft in te leveren.
Lagere tarieven
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag gezegd bij de opening van de Week van de ondernemer in Utrecht. De PvdA-vicepremier liep vooruit op een herziening van het belastingstelsel die naar verwachting in de volgende kabinetsperiode plaatsvindt. Een adviescommissie onder leiding van bankier Kees van Dijkhuizen heeft daartoe vorig jaar voorstellen gedaan. Ze wil onder meer een eenvoudiger systeem en lagere tarieven. Het kabinet moet nog officieel reageren op het rapport.
Netto verlichting
Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland toonde zich verheugd over de wens van Asscher om de loonkosten aan te pakken. ,,Werkgever én werknemer moeten meer overhouden aan hun inspanningen. Dat zal een enorme impuls zijn voor onze economie.'' Van Straalen waarschuwde wel voor het ,,schuiven met belastingen''. Het moet gaan om een netto verlichting van de lasten.
Betrokkenheid werknemers
Asscher wees er in Utrecht ook op dat omzet en winst van een bedrijf voor een flink deel samenhangen met de betrokkenheid van de werknemers. In de bouwsector is zelfs bijna een kwart van de omzetontwikkeling afhankelijk van de bereidheid van personeel om nieuwe dingen te leren of flexibel met hun werktijd om te gaan. Het ministerie van Asscher heeft een website ontwikkeld waarop werkgevers kunnen becijferen wat investeren in personeel het bedrijf oplevert.
Volgens de minister zijn werknemers vaker flexibel dan de werkgever verwacht. Uit onderzoek in opdracht van zijn departement blijkt dat medewerkers veel vaker dan hun baas denkt bereid zijn zich om of bij te scholen, gezonder te gaan leven, te verhuizen of zelfs een heel andere functie te accepteren binnen het bedrijf. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!