Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zorgen buurtapps voor een veiligere buurt?

22 apr 2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
huizen 930x520
Contacten leggen is tegenwoordig steeds makkelijker. Je kan communiceren met mensen over de hele wereld. Contacten leggen in je eigen buurt is, heel praktisch, makkelijker gemaakt met de komst van de buurtapp. Wij hebben er drie getest: Nextdoor, WijdeWijk en Veiligebuurt (gratis voor Apple- en Android-toestellen). Voor elke app moet je je registeren met je huisadres, waarna je ermee aan de slag kunt.  Zorgen ze voor betere contacten, en een prettigere en veiligere buurt?
  Nextdoor
Nextdoor app logo
Nextdoor hoopt een grote, nieuwe speler uit Silicon Valley te worden, na grote namen als Apple en Google. Nederland is het eerste land waarnaar de app uitbreidt. Nextdoor is een gratis en besloten app, voor degenen die zich aanmelden. Hiermee zou je snel en makkelijk online contacten moeten kunnen leggen met je buurtgenoten. De app wil meewerken aan een prettigere en veiligere woonomgeving.
Aanmelden
Het aanmelden voor deze app brengt moeilijkheden met zich mee. Als je eenmaal al je gegevens ingevuld hebt, moet je wachten op een kaart die je thuisgestuurd krijgt. In die kaart staat een verificatienummer en daarmee heb je toegang in de app tot jouw buurt. Het vreemde is dat deze kaart tijdens het testen, na ruim een week, nog steeds niet was ontvangen. Hiermee is de app niet goed bruikbaar, helaas. We zijn wel toegelaten tot het online platform van onze buurt op de website van Nextdoor. Op deze manier is er dus wel mogelijkheid tot communiceren met de buurt, alleen dan niet via de app.
Deelnemers
Een app van deze aard is uiteraard afhankelijk van het aantal deelnemers in jouw eigen buurt. Nextdoor heeft in de wijk in Utrecht waar wij aangemeld zijn relatief veel deelnemers. Er zijn 136 buren actief waarmee contact kan worden gelegd. In het overzicht is te zien dat ze ook actief zijn, er zijn namelijk al volop berichten geplaatst op het platform  
nextdoor website
Functies
De app geeft je de mogelijkheid om ten eerste contact te leggen met buurtgenoten. Dit kan met berichten die je via de website naar elkaar kan sturen. De site biedt een evenementenkalender, met activiteiten die binnenkort in jouw buurt plaatsvinden. Je kan ook zelf evenementen organiseren en aanmaken in de kalender. Er wordt gebruikgemaakt van een handig ‘forum’ waarop je kan melden of je iets kwijt bent of als je iets gevonden hebt. Je kan tips en aanbevelingen delen en berichten plaatsen ter preventie van de buurt. Veel functies dus, die handig zijn om te gebruiken.
Gebruiksgemak
Het gebruiksgemak van de app zelf kan, helaas, niet beoordeeld worden omdat daar geen gebruik gemaakt van kon worden. Het gebruiksgemak van de website hebben we wel onder de loep genomen. De omgeving van het online platform op je computer ziet er overzichtelijk uit. Dit zorgt ook voor een professionele uitstraling. De website is makkelijk en prettig in gebruik.
Score van de website
De app krijgt geen score in verband met het niet kunnen testen daarvan. 
WijdeWijk
wijdewijk
Wil je met anderen interesses en spullen delen? Wil je zien welke activiteiten er allemaal zijn in de buurt en wil je zorgen voor een veiliger buurt samen met je buurtgenoten? WijdeWijk is een app die hiervoor gemaakt is.
Aanmelden
Het aanmelden voor WijdeWijk app verliep makkelijk. Nadat je je adresgegevens hebt ingevoerd word je meteen bij een groep met jouw buurtgenoten geplaatst.
Deelnemers
De app heeft veel deelnemers, maar je ziet niet wie. Waar begin je met zoeken en hoe kun je iemand toevoegen als je zelf niet op de hoogte bent van wie er actief is? Dit is dus een minpunt van deze app.
Functies
Evenementenkalender, inbox waar berichten verstuurd kunnen worden, een kaart waarop je kan zien welke straten er zijn en welke deelnemers daarin wonen. Als voorbeeld hebben wij een Yoga-activiteit opgezocht… en die vonden we ook.
wijdewijk
Gebruiksgemak
De app oogt makkelijk in gebruik. Hij ziet er overzichtelijk uit. Als je hem echter gaat gebruiken, valt het gebruiksgemak een beetje tegen. Je wordt helaas niet in een bestaande groep met je buurtgenoten geplaats waardoor je zelf actie moet ondernemen om een groep te starten en contacten te leggen. Zelf actie ondernemen hoeft niet verkeerd te zijn, alleen is het contact leggen lastig omdat je geen gegevens of telefoonnummers hebt. Een overzicht met buren en groepen waarbij je je kan voegen zou handiger zijn geweest. Het aanmaken van een activiteit is daarentegen wel makkelijk, en zien welke evenementen er zijn in de buurt ook.
Score

Veiligebuurt
veiligebuurt
Is het je niet te doen om buurtactiviteiten, maar om buurtpreventie? Dan is de app Veiligebuurt een goede optie. WhatsApp-groepen worden hier in straten en buurten ook steeds meer voor ingezet. En er zijn ook losse apps te downloaden, zoals de hier besproken app WijdeWijk.
Aanmelden
Aanmelden voor Veiligebuurt gaat simpel. Je vult je adresgegevens in en je wordt toegevoegd aan jouw buurt. Je komt direct in een scherm met functies om jouw omgeving veiliger te maken.
Deelnemers
Het is lastig te zien wie deelnemers zijn van de app. Na even zoeken kwam boven water dat er in onze wijk maar twee deelnemers waren.
Functies
De Meld!-functie is heel handig. Hiermee kun je bijvoorbeeld een incident, waarschuwing of ongeval delen. Op deze manier krijg je een gevoel van eenheid in je buurt. Als je op zoek bent naar het veiliger maken van je buurt dan is deze app een uitkomst. Een groot minpunt is echter wel dat er maar twee deelnemers zijn aangemeld in onze buurt. Dit is niet veel en een app als deze valt of staat met het aantal deelnemers.
Gebruiksgemak
Simpele lay-out waardoor het makkelijk is de app te gebruiken. Het menu is overzichtelijk, met 4 opties die je kan aanklikken.
Score

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

chronisch zieke
chronisch zieke27 apr 2016 - 21:21

"Contacten leggen is tegenwoordig steeds makkelijker."
Men spreekt elkaar amper meer.
Buiten dat zou in een hele sociale buurt moeten wonen om dit op te zetten, maar dat gaat niet meer op voor veel buurten.
Na de gewenste mantelzorg, zijn de mensen steeds meer op hunzelf geworden.

honda98
honda9827 apr 2016 - 15:45

dit is niets voor onze wijk van toepassing om dat de mensen hier erg op zich zelf zijn en geen contacten zoeken.het iedee is wel goed maar hier zal het voor geen meter werken