Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat vergoedt uw zorgverzekering op vakantie?

17-06-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
472 keer bekeken
  •  
zorgkosten_04.jpg
De zomermaanden zijn aangebroken en veel mensen gaan de komende tijd op vakantie naar het buitenland. Natuurlijk hoopt u er niet op, maar mocht u of één van uw reisgenoten tijdens de vakantie in het ziekenhuis belanden of naar de dokter moeten, dan is het goed om te weten of uw zorgverzekering dit vergoedt. In dit artikel leest u wat de zorgverzekering vergoedt op vakantie in het buitenland.
Zorgverzekering en spoedeisende hulp op vakantie
De basisverzekering vergoedt alle spoedeisende medische hulp wereldwijd. Hieronder vallen bezoeken aan de huisarts, behandelingen door medisch specialisten, tandheelkundige behandelingen en ziekenhuisopnames die niet kunnen wachten tot u weer terug in Nederland bent.
U krijgt maximaal het in Nederland geldende tarief vergoed. Bent u dus op vakantie in een land waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland? Dan betaalt u als u een deel van de kosten zelf.
Let op: Deze zorg valt onder uw eigen risico. Als u dit nog niet volledig heeft gebruikt, betaalt u (een deel van) de kosten voor spoedeisende hulp zelf.
Landen waar de medische kosten hoger liggen dan in Nederland zijn onder meer: de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en enkele landen in Zuid-Amerika. Maar ook in landen waar u het niet verwacht, pakt medische hulp soms duurder uit dan in Nederland. Zo worden toeristen in Spanje en Griekenland bijvoorbeeld vaak naar dure privéklinieken gebracht. De kosten voor een behandeling daar liggen fors hoger dan wat uw basisverzekering vergoedt.
Als u in het buitenland spoedeisende hulp nodig heeft, wilt u zich waarschijnlijk geen zorgen hoeven te maken dat u niet naar een te duur ziekenhuis of een privékliniek wordt gebracht. Een aanvullende zorgverzekering of een dekking voor medische zorg bij uw reisverzekering, zorgt dat u met een gerust hart op vakantie kunt en niet aan de centen hoeft te denken als u ziek wordt.
Aanvullende zorgverzekering voor het buitenland
Een aanvullende zorgverzekering vergoedt de kosten voor medische hulp meestal wereldwijd tegen kostprijs. Dit betekent dat uw verzekeraar het bedrag vergoedt dat de behandeling daadwerkelijk kost. Controleer wel goed de voorwaarden, want sommige verzekeraars vergoeden via de aanvullende verzekering in enkele landen maximaal 200% procent van het in Nederland geldende tarief. Sommige van deze aanvullende verzekeringen vergoeden ook niet-spoedeisende hulp in het buitenland. Nadeel van een aanvullende zorgverzekering voor het buitenland is dat u die alleen tijdens het zorgseizoen (tussen half november en eind januari) kunt afsluiten. Komt u er dus vlak voor uw vakantie achter dat u niet voldoende verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland, dan kunt u dit alleen oplossen met een dekking voor medische kosten bij de reisverzekering.
Dekking medische kosten bij de reisverzekering
Een dekking voor medische kosten bij de reisverzekering vergoedt spoedeisende medische hulp ook tegen kostprijs. Deze verzekeringen maken hierbij geen uitzonderingen voor bepaalde landen, zoals dit bij de aanvullende zorgverzekeringen soms wel het geval is. Daarnaast kunt u deze dekking het hele jaar door afsluiten.
Zorgpas of verzekeringsbewijs mee op vakantie
Als u in het buitenland zorg nodig hebt en u kunt niet aantonen dat u in Nederland voldoende verzekerd bent, laten sommige artsen en ziekenhuizen u de behandeling zelf betalen. U kunt dit dan later weer declareren bij de verzekeraar. Maar omdat het vaak om zeer grote bedragen gaat, is het natuurlijk prettiger als de zorgverlener de rekening rechtstreeks naar uw verzekeraar stuurt.
 
Door een Europese zorgpas aan te vragen bij uw zorgverzekeraar en deze mee te nemen op vakantie, kunt u binnen Europa altijd aantonen dat u in Nederland bent verzekerd voor zorg. In dit overzicht ziet u per verzekeraar hoe u de Europese Zorgpas aanvraagt. Heeft u een dekking voor medische kosten bij de reisverzekering afgesloten, vraag dan Engelstalige polis op bij de verzekeraar. Sommige landen buiten Europa accepteren deze zogenoemde EHIC-pas ook als verzekeringsbewijs. Vraag als u buiten Europa op vakantie gaat voor de zekerheid echter ook een Engelstalig verzekeringsbewijs op bij uw verzekeraar.
Let op: Gaat u op vakantie naar Cuba, Rusland of Zuid-Afrika? Dan bent u verplicht bij uw visumaanvraag al een Engelstalig verzekeringsbewijs op te sturen. Medische hulp in het buitenland nodig? Bel altijd uw verzekeraar!
Of het nu spoedeisend is of niet, neem, indien mogelijk, altijd contact op met uw verzekeraar voor u een medische behandeling ondergaat. Zij kunnen u vertellen of u het vergoed krijgt en wat u moet regelen. Noteer daarom voor vertrek altijd het nummer van de alarmcentrale van uw verzekeraar en zorg dat u dat altijd bij u heeft.

Medisch advies nodig in het buitenland?

Wordt u in het buitenland ziek of heeft u medisch advies nodig? Dan kunt u bij de meeste reis- en zorgverzekeraars een vakantie- of reisdokter bellen. Deze vertelt u of het op basis van uw klachten nodig is om naar een arts te gaan, of u medicijnen nodig heeft en welke zorgverleners in de buurt van uw vakantie bestemming goed en betrouwbaar zijn. Noteer dus behalve het nummer van de alarmcentrale ook dit nummer voor vertrek. Zo gaat u goed voorbereid op reis en kunt u altijd een beroep doen op uw verzekeraar voor al uw medische vragen.
Amanda Bulthuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!