Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Reisverzekering en je bagage: 5 tips
23-04-2018
•
leestijd 3 minuten
•
118 keer bekeken
•
Vakantie, heerlijk! Genieten van zon, zee en strand, een drankje op het terras en nieuwe steden ontdekken. Dit gevoel van vrijheid wil je natuurlijk niet laten verpesten door zorgen over verloren of gestolen bagage. Een goede reisverzekering geeft je de rust. Mocht er toch iets gebeuren met je spullen, dan wordt de schade gewoon vergoed. Maar hoe kies je een goede reisverzekering voor je bagage? In dit artikel lees je welke vijf punten belangrijk zijn om op te letten.
1. Totaaldekking zegt niet veel
Als je op de websites en in de voorwaarden van reisverzekeraars kijkt, zie je bij bagagedekking eerst een totaalbedrag staan. Dit ligt meestal tussen de 1.000 en 5.000 euro. Maar vaar niet blind op dit bedrag! Het zegt namelijk niet zoveel. Want geldt dit per verzekerde of per polis? Dat verschilt per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar ben je dus per persoon voor 2.500 euro verzekerd. Maar bij een andere maatschappij betekent hetzelfde totaalbedrag 1.250 euro per persoon of minder. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je reist.
2. Check de maximumbedragen per product
Daarnaast hanteren reisverzekeraars vaak aparte maximumbedragen voor veel geclaimde voorwerpen, zoals smartphones, camera’s en zonnebrillen. Ook dit is een reden waarom het totaalbedrag voor bagage een vertekend beeld geeft. Je krijgt soms voor een smartphone bijvoorbeeld maar maximaal 250 euro vergoedt. Dat is zeker niet genoeg om een nieuwe iPhone te kopen. Controleer dus goed of de maximumbedragen passen bij de spullen die je meeneemt op vakantie.
3. Is je smartphone überhaupt wel verzekerd?
De smartphone is bij reisverzekeringen sowieso een belangrijk punt om te checken. Er zijn namelijk reisverzekeringen die je smartphone standaard niet eens vergoeden. Bij de doorlopende reisverzekering van HEMA en de goedkoopste dekking van OHRA zijn mobiele telefoons bijvoorbeeld uitgesloten van dekking. Hetzelfde geldt bij OHRA overigens voor je zonnebril en je tablet.
Leestip: Meer weten of wat je moet doen bij schade aan je smartphone op vakantie? Lees dan dit artikel op
het blog
van Geld.nl.
4. Vergeet het eigen risico niet!
Behalve de maximumbedragen, moet je letten op het eigen risico. Als je smartphone, camera of zonnebril wordt gestolen of kapotgaat, brengt de verzekeraar bijna altijd een eigen risico in rekening. Als het eigen risico 50 euro is en je hebt een beschadiging aan je smartphone die 150 euro kost, dan krijg je dus maar 100 euro vergoed.
5. Houd rekening met de afschrijving
En dan is er nog de afschrijving. Neem je spullen mee op vakantie die ouder zijn dan 1 jaar, dan krijg je bijna nooit de nieuwprijs vergoed. Alle reisverzekeraars hanteren namelijk afschrijvingstabellen. Dit wil zeggen dat je bij schade of diefstal de aanschafwaarde min de afschrijving vergoed krijgt. En dat afschrijven kan hard gaan. Kleding is meestal binnen twee of drie jaar al volledig afgeschreven. Bij smartphones ligt de afschrijfperiode rond de 3-4 jaar. Na het eerste jaar krijg je dus al 25 tot 33 procent minder vergoed voor je smartphone dan wat je ervoor had betaald.
Een goede voorbereiding geeft dus rust
Het klinkt allemaal behoorlijk ingewikkeld en ja, het kost je even wat tijd om alle voorwaarden en dekkingen door te nemen. Maar even door de zure appel heen bijten en je krijgt er veel voor terug! Namelijk dat heerlijke onbezorgde vakantiegevoel, want met deze vijf punten weet je zeker dat alles goed geregeld is.