Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Op vakantie met auto of caravan? Neem ook je reservesleutel mee!

26-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2215 keer bekeken
  •  
autosleutel 930
Het zweet breekt je uit, in paniek voel je al je zakken na. Waar had je nou de autosleutels gelaten? Sleutels kwijtraken van je auto of caravan op vakantie kan iedereen overkomen. Gelukkig valt het meestal mee en vind je ze naar even zoeken terug. Maar als je ze echt kwijtraakt en je moet de reservesleutels laten opsturen, kun je zomaar een paar dagen je auto niet gebruiken. Neem dus altijd de reservesleutels van je auto en/of caravan mee en bewaar ze op een andere plek dan de hoofdsleutels. Dat voorkomt je veel ellende.
Sleutels kwijt en geen reservesleutels bij, wat nu?
Het is natuurlijk heel vervelend en het laatste waar je je mee bezig wilt houden op vakantie, maar het moet even gebeuren:
-    Doe aangifte (ook bij verlies). Stel dat iemand met jouw sleutels de auto steelt of de caravan leeghaalt. Dan heb je de aangifte nodig om aan te tonen dat diegene onterecht de sleutels had.
-    Probeer iemand thuis de reservesleutels met spoed op te laten sturen naar je vakantie verblijf.
-    Overweeg je een nieuwe sleutel laten maken, bedank dan dat dit als snel een week duurt. Daarnaast moet je naar een erkende merkdealer en je legitimatie en papieren van de auto of caravan meenemen.
-    Bij diefstal van de sleutels ben je soms verplicht de sloten te vervangen. Bij veel verzekeraars is je auto niet langer verzekerd tegen diefstal als je dit niet doet. Neem contact op met je verzekeraar om te bepalen of het vervangen van de sloten mag wachten tot thuis.
Wat vergoedt je autoverzekering?
Heb je een WA plus of een All Risk verzekering voor je auto, dan vergoedt deze de kosten voor een nieuwe sleutel. Ook het vervangen van de sloten wordt dan vaak vergoed. Dit geldt wel alleen als de sleutels gestolen zijn. Bij verlies van je sleutels vergoedt niet elke verzekeraar deze kosten.
Bij een autoverzekering die verlies van je autosleutels wel vergoedt, gaat claimen ten koste van je schadevrije jaren. Het loont dus niet om het verlies van je sleutels te claimen op je autoverzekering.
Bij diefstal van de autosleutels gaat een claim niet ten koste van je schadevrije jaren.
En hoe zit het met de caravanverzekering?
Moet je een nieuwe sleutel laten maken voor je caravan, dan vergoedt niet elke caravanverzekering dit. Alleen Centraal Beheer heeft nadrukkelijk in de voorwaarden staan dat de nieuwe sleutel en het vervangen van sloten vergoed wordt. Bij andere verzekeraars is dit onduidelijk.
Navraag bij Univé leert dat zij bij diefstal van de caravansleutels de kosten voor een nieuwe sleutel en het vervangen van de sloten wel vergoeden. De Europeesche geeft echter aan dat zij dit per geval bekijken. Informeer dus altijd zelf bij je verzekeraar wat deze vergoedt.
Voorkom problemen met je auto- of caravansleutels
Er komt een hoop gedoe op je af als je de autosleutels kwijtraakt op vakantie en nieuwe sleutels moet regelen. Zorg dus dat je altijd een reservesleutel bij je hebt en de vakantie niet wordt verpest.
Nog even kort de belangrijkste tips:
-    Check voor vertrek of alle sleutels van je auto en caravan nog werken.
-    Bewaar de hoofd- en de reservesleutel op verschillende plekken. Natuurlijk niet in de auto of caravan zelf.
Column: Amanda Bulthuis  -  Dossier Verzekeren
Verder lezen?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!