Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Op je brandstofkosten besparen met tank-apps? Het kan!

22 apr 2019
  •  
leestijd 5 minuten
tanken-930x520
Hoe vaak tank jij? Een keer per week, een paar keer per maand? Eén ding is zeker: ook jij kunt op je brandstofkosten besparen. Nu de brandstofprijzen naar recordhoogten stijgen bieden tank-apps uitkomst! Met behulp van zo'n app kun je snel zien waar de diesel, benzine of andere brandstof het voordeligst is, bij jou in de buurt. Wij testten vier tank-apps in de praktijk: DirectLease, ANWB Onderweg, Brandstofprijs, en de app Tanken. Hoe accuraat zijn ze met de actuele brandstofprijzen? 

Al gauw meer dan 100 euro uitgespaard

Tank-apps houden de actuele brandstofprijzen bij. Via zo'n app kun je zien waar je in jouw regio het voordeligst uit bent. De verschillen tussen de goedkoopste en duurste brandstof zijn vaak 10 cent (en meer) per liter. Een rekenvoorbeeldje: Op een volle tank van bijvoorbeeld 50 liter scheelt het dus 5 euro, als je voor de goedkoopste brandstof gaat. Tank je tweemaal per maand, dan kun je jaarlijks zo'n 120 euro uitsparen. Mooi meegenomen! 

* review: DirectLease Tankservice

De app met de naam DirectLease Tankservice laat je zoeken met behulp van Google Maps. Via de gps-locatie op je telefoon, of door een plaatsnaam in te typen, krijg je een overzicht te zien van pompstations bij jou in de buurt. De tanklocaties op het kaartje zijn met kleuren aangeduid: groen, geel, oranje en rood. Zo zie je snel waar je goedkoper (groen) of duurder (rood) tankt in je regio. Via een tabelicoontje, in de menubalk bovenaan in de app, kom je exact te weten welk tankstation echt de goedkoopste is. Deze optie toont een ranglijst met de brandstofprijzen, met de goedkoopste bovenaan. Zo weet je snel waar je moet zijn!
directlease app 2

Extra's in de app

Je kunt uiteraard de goedkoopste benzine of diesel in de buurt zoeken. Via filteropties in deze app vind je ook een tankstation met een winkeltje of eentje die vers bereide broodjes serveert. Andere zoekopties: onbemande tankstations, 24 uurs service, autowas, aanhangerverhuur, of je filtert op je favoriete benzinemerk (Shell, Esso, BP etc.), mocht je die hebben.

Kloppen de prijzen?

De DirectLease Tankservice-app navigeert simpel en soepel. Wat je wilt weten wordt getoond. Ook zijn de getoonde prijzen in de app heel behoorlijk gelijk met de prijzen aan de pomp. Voor iedere app controleerden we de prijzen bij 10 pompstations, op twee verschillende dagen. Tijdens de twee keer gehouden steekproef waren de resultaten: benzine bij 9 van de 10 pompstations correct. Dieselprijzen 7 van de 10 keer correct. Goed voor een waardering met 4 sterren.
Sterren_4_vier_review_app_recensie
Gratis app, DirectLease Tankservice mogelijk gemaakt door leasemaatschappij DirectLease, te downloaden via Android en Apple.

* review app Tanken - mkb brandstof:

De app Tanken opent met een overzichtelijk kaartje dat aan de hand van je locatie tankstations in je buurt vindt. Google is ook hier de kaartleverancier. Je kunt ook via een zoekertje een plaats intypen. De tanklocaties hebben een kleur: van donkergroen (goedkoopste pomp) tot rood (minst voordelige). Zo zie je snel waar je heen kunt rijden. Klik je op de locatie dan zie je exacte prijs bij dat pompstation.
Tanken mkb brandstof 2

Extra's in de app

Via het menu kun je kiezen: wil je een ranglijst zien met het goedkoopste tankstation op plek 1? Of kies je de dichtstbijzijnde pomp, via de tab Afstand? Filteren kan simpel op type brandstof. Ook kun je aanvinken op welke merken (Esso, Shell etc.) er gezocht mag worden. Als je doorklikt op een locatie, zie je wanneer de prijs het laatst is bijgewerkt. Ook zie je per pomp de openingstijden. Navigeren gaat vlot met de Tanken-app. Helaas worden enkele pompstations in de buurt niet getoond. Die staan niet op de kaart. Een flinke omissie. Soms zijn de prijzen van benzine wel bekend, maar die van diesel bij dezelfde pomp niet! Ook iets dat je niet verwacht van een tank-app.

Kloppen de prijzen?

Ter controle peilden we op twee dagen de prijzen in de app, bij 10 tankstations. De eerste keer waren maar liefst 8 van de 10 benzine- en dieselprijzen fout. Bij twee tankstations werd wel een benzine- of dieselprijs getoond, maar andersom niet. De tweede keer was het resultaat beter, maar niet top: de helft van de prijzen van benzine en diesel was correct. Al met al een slechte score voor een brandstofprijzenvergelijker die pretendeert actuele prijzen te tonen. Ons oordeel: 2,5 ster.
tweeeneenhalvester appreview 2.5
Gratis app Tanken, powered by MKB Brandstof (niet alleen voor MKB'ers, ook voor consumenten), te downloaden via Android en Apple.

* review app ANWB Onderweg:

De app van de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond (ANWB) draait niet alleen om brandstofprijzen. De app is ook een routeplanner, een parkeerplaatszoeker en een app voor actuele verkeersinformatie. Wij concentreren ons op de info over de brandstofprijzen.
ANWB Tanken 2
Via de optie Tanken in het menu kom je in een Google-kaartje terecht. Je kunt de app laten zoeken op je (gps-)locatie, of je typt een postcode of plaats in. Je krijgt meteen de tankstations in je directe omgeving te zien. De rode, oranje of groene icoontjes geven alvast een eerste prijsindicatie. Onderaan het kaartje wordt een lijstje getoond met bovenaan het dichtstbijzijnde station, met de literprijs.

Extra's in de app

Navigeren gaat soepel in de ANWB-app. Klik je een tankstation aan op het kaartje, dan zie je een uitgebreid menu waarop staat aangegeven wat er zoal te krijgen is naast brandstof. Van wasstraat tot de aanwezigheid van wifi wordt getoond. Ook kun je de router naar het tankstation activeren via de routeplanner-app. Daar wordt Google Maps voor geactiveerd op je smartphone.
Het kaartje toont ook pompstations waar ANWB-leden met voordeel brandstof kunnen tanken. Dat klinkt handig. Maar je moet, volgens de voorwaarden, wel een eerst een ANWB-creditcard hebben aangeschaft. Het uitgespaarde bedrag wordt slechts een keer per kwartaal uitbetaald.

Kloppen de prijzen?

De getoonde prijzen zijn heel behoorlijk gelijk met de prijzen aan de pomp. Tijdens de twee keer gehouden steekproef: benzine bij 9 van de 10 pompstations accuraat. Diesel 7 van de 10. Ons oordeel over het onderdeel Tanken: 4 sterren.
Sterren_4_vier_review_app_recensie
App ANWB Onderweg, gratis via Android of Apple.

* review app Brandstofprijs - Athlon

De tank-app Brandstofprijs (mogelijk gemaakt door Athlon Lease) maakt voor het navigeren gebruik van een Google-kaart. Je ziet geen rode of groene icoontjes, maar meteen de prijzen per gevonden tankstations. Het goedkoopste tankstation in de buurt wordt als enige groen aangeduid op de kaart, zodat je meteen ziet waar je die kunt vinden.
Brandstofprijs Athlon 2
Via het menu bepaal je of er gezocht wordt via gps, of een opgegeven postcode of woonplaats. Je kunt ook, in kilometers, de zoekstraal van de kaart opgeven. Klik je op een tankstation dan kun je via Google Maps ('start navigatie') erheen navigeren. Het menu biedt de optie om te kiezen tussen het dichtstbijzijnde station, of de goedkoopste bij jou in de buurt.

Extra's in de app

De Brandstofprijs-app beperkt zich tot het vergelijken van prijzen. Wasstraten, aanhangerverhuur of andere extra's tref je er niet in aan. Door deze recht-toe-recht-aan aanpak laat de app zich makkelijk bedienen. Je kunt via de app navigeren naar het pompstation van jouw keuze.

Kloppen de prijzen?

Wat opvalt aan deze app is dat de getoonde brandstofprijzen zijn afgerond. Hierin verschilt deze app van de andere, die wel de prijzen achter de komma tonen. Best jammer, omdat prijzen vergelijken juist het doel is van de app. Je wilt als gebruiker dan ook wel precies weten wat een literprijs is. Een groter nadeel is dat deze app meer foute dan accurate brandstofprijzen toont, ten tijde van onze dubbele steekproef. Van de (afgeronde) cijfers van benzine waren 5 van de 10 goed. Voor diesel slechts 3 van de 10. Een magere score, helaas: 2 sterren.
2 ster wijdewijk
App Brandstofprijs - Athlon lease, gratis te downloaden via Android of Apple.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's