Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Op je brandstofkosten besparen met tank-apps? Het kan!

15-04-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
15121 keer bekeken
  •  
benzine tanken diesel olie 930 520

Hoe vaak moet jij tanken? Wekelijks of maandelijks? Eén ding is zeker: ook jij kunt op je brandstofkosten besparen. De prijzen zijn weliswaar wat gedempt dankzij een accijnsverlaging, maar benzine en diesel blijven duur. Door gebruik te maken van een tank-app kun je snel zien waar brandstof het voordeligst is bij jou in de buurt. Wij testten drie tank-apps in de praktijk: DirectLease, Onderweg (ANWB) en de app Tanken. Werken de apps prettig en vooral accuraat? 

Tank-apps houden de actuele brandstofprijzen bij. Via zo'n app kun je zien waar je in jouw regio het voordeligst uit bent. De verschillen tussen de goedkoopste en duurste pomp bij je in de buurt zijn vaak wel 20 cent (of meer) per liter.

Al gauw meer dan 100 euro uitgespaard

Een rekenvoorbeeldje: Op een volle tank van bijvoorbeeld 50 liter scheelt het dus 10 euro als je voor de goedkoopste brandstof gaat. Tank je een keer per maand, dan kun je jaarlijks zo'n 120 euro uitsparen. Mooi meegenomen! 

* review: DirectLease Tankservice

De app met de naam DirectLease Tankservice laat je zoeken met behulp van Google Maps. Via de gps-locatie op je telefoon, of door een plaatsnaam in te typen, krijg je een overzicht te zien van pompstations bij jou in de buurt. De tanklocaties op het kaartje zijn met kleuren aangeduid: groen, geel, oranje en rood. Zo zie je snel waar je goedkoper (groen) of duurder (rood) tankt in je regio.

Via een tabelicoontje, in de menubalk bovenaan in de app, kom je te weten welk tankstation echt de goedkoopste is in de omgeving waar je zoekt. Deze optie toont een ranglijst met de brandstofprijzen, met de goedkoopste bovenaan. Tekst loop door onder plaatje

Direct Lease appreview

Extra's in de app

Je kunt uiteraard de goedkoopste benzine of diesel in de buurt zoeken. Via filteropties in deze app vind je ook een tankstation met een winkeltje of eentje die vers bereide broodjes serveert. Andere zoekopties: onbemande tankstations, 24 uurs service, autowas, aanhangerverhuur, of je filtert op je favoriete benzinemerk (Shell, Esso, BP etc.), mocht je dat hebben.

Kloppen de prijzen?

De DirectLease Tankservice-app navigeert simpel en soepel. Wat je wilt weten wordt getoond. Soms wordt ook de prijs getoond die je de volgende dag kan verwachten bij een pomp. Dan staat er Morgen bij vermeld. Goed om alvast te weten of je dan voordeliger uit bent. De app bevat een smalle banner, waarin advertenties worden getoond.

De getoonde prijzen in de app zijn behoorlijk gelijk met de prijzen aan de pomp. Voor iedere app controleerden we de prijzen bij 10 verschillende pompstations. Tijdens de steekproef waren de resultaten: benzine bij 8 van de 10 pompstations correct. Dieselprijzen 7 van de 10 correct. Minpuntje: een tankstation uit de steekproef wordt niet getoond op het kaartje. De app krijgt een waardering van 4 sterren.

Beoordeling: ★★★★☆

Gratis app, DirectLease Tankservice, te downloaden via Android en Apple.

* review app Tanken:

De app Tanken opent met een overzichtelijk kaartje dat aan de hand van je locatie tankstations in je buurt vindt. Google is ook hier de kaartleverancier. Je kunt ook via een zoekertje een plaatsnaam intypen.

De tanklocaties hebben een kleur: van donkergroen (goedkoopste pomp), lichtgroen, oranje tot rood (minst voordelige). Zo zie je snel waar je heen kunt rijden. Klik je op de locatie dan zie je exacte literprijs bij dat pompstation. Tekst loop door onder plaatje

appreview mkb brandstof TANKEN

Extra's in de app

Navigeren gaat vlot met de Tanken-app. Via het menu onderin kun je kiezen: wil je een ranglijst zien met het goedkoopste tankstation bovenaan? Of kies je de dichtstbijzijnde pomp, via de tab Afstand? Filteren kan simpel op type brandstof. Ook kun je aanvinken op welke merken (Esso, Shell etc.) er gezocht mag worden.

Als je doorklikt op een locatie, zie je wanneer de prijs het laatst is bijgewerkt. Ook zie je per pomp de openingstijden.

Kloppen de prijzen?

Ter controle peilden we de prijzen in de app bij 10 tankstations. Tijdens de steekproef waren de resultaten: benzine bij 8 van de 10 pompstations correct. Dieselprijzen 6 van de 10 correct. Net wat minder accuraat dan de andere apps. Oordeel: 3 sterren.

Beoordeling: ★★★☆☆

Gratis app Tanken, powered by MKB Brandstof, te downloaden via Android en Apple.

* review app Onderweg:

De app Onderweg is van de ANWB en draait niet alleen om brandstofprijzen. De app is ook een routeplanner, een parkeerplaatszoeker en een app voor actuele verkeersinformatie.

Wij concentreren ons op de info over de actuele brandstofprijzen, te vinden via de button Tank & Laad. Tekst loop door onder plaatje

appreview ANWB onderweg tankapp

Je kunt de app laten zoeken op je (gps-)locatie, of je typt een postcode of plaats in. Je krijgt meteen de tankstations in je directe omgeving te zien. De rode, oranje of groene icoontjes geven alvast een eerste prijsindicatie. Onderaan het kaartje wordt een lijstje getoond met bovenaan het dichtstbijzijnde station, met de literprijs.

Extra's in de app

Navigeren gaat soepel in de Onderweg-app. Klik je een tankstation aan op het kaartje, dan zie je een uitgebreid menu waarop staat aangegeven wat er zoal te krijgen is naast brandstof. Van wasstraat tot de aanwezigheid van wifi wordt getoond. Ook kun je de route naar het tankstation van je keuze activeren via de routeplanner-app. Daar wordt Google Maps voor geactiveerd op je smartphone.

Kloppen de prijzen?

De getoonde prijzen zijn heel behoorlijk gelijk met de prijzen aan de pomp.  Tijdens de steekproef waren de resultaten: benzine bij 9 van de 10 pompstations correct. Dieselprijzen 8 van de 10 correct. Zie je zelf een prijs die niet correct is? Dan biedt de app de knop Prijscorrectie doorgeven.

Ons oordeel over het onderdeel Tanken in de Onderweg-app: 4 sterren

Beoordeling: ★★★★☆

App Onderweg, gratis via Android of Apple.

Review geüpdatet april 2022

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

mathijs_b
mathijs_b24 apr. 2019 - 17:17

Ik tank altijd in het buitenland. Laatste keer in België betaalde ik € 1.38 voor de E95.Dat is een voordeel als je in de grensstreek woont.

1 Reactie
escobares_2
escobares_219 apr. 2022 - 12:53

Ja maar niet iedereen woont in de grensstreek natuurlijk.

teeseling
teeseling22 apr. 2019 - 15:22

Gewoon niet harder dan 100 km per uur opdr de snelweg en ik kan ca 70 km meer afleggen op een volletank. Dat is meer dan 10 euro en goed voor het millieu

Kassagebruiker
Kassagebruiker22 apr. 2019 - 13:01

Als je 4,3 km van een belgisch tankstation woont bespaar je als je die rit meeneemt bij een rit die je toch maakt minimaal € 0,25 per liter, 40 liter = € 10,00 per tankbeurt, een extra 10 liter jerrycan maakt het nog interessanter. Dus geen app voor mij.

zoom1
zoom122 apr. 2019 - 11:44

Als je steeds naar de goedkoopste pomp gaat rijden, ga je dus meer rijden dan je eigenlijk van plan was. Wat blijft er dan nog van de besparing over? 1 ct/liter op een tank van 40 l scheelt dan € 0,40. Ik weet uit ervaring welke merken het goedkoopst zijn welke het duurst. Als ik onderweg ben in mij onbekend gebied dan zorg ik dat ik op tijd tank als ik een mij bekend goedkoop merk pomp zie.

het woord
het woord22 apr. 2019 - 10:08

die van de ANWB is de beste geeft goede prijzen en is up to date. Zelf de prijzen van de Makro en natuurlijk de combinatie van Tango en ledenvoordeel. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!