Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ondersteuning Windows 7 stopt: dit kun je doen

08-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1349 keer bekeken
  •  
windows 7 logo 930
Op 14 januari 2020 is het zover. Dan stopt Microsoft met de ondersteuning voor Windows 7. Dit besturingsprogramma draait nu nog op heel veel pc's en laptops. Na het moment van stoppen, komen er geen beveiligingsupdates meer. Ook zorgt Microsoft niet meer voor technische ondersteuning bij problemen. In dit artikel lees je wat jij kunt doen als je nu nog gebruikmaakt van Windows 7!

Wordt Windows 7 onveiliger?

Het wordt onveiliger om Windows 7 te blijven gebruiken als er door Microsoft geen beveiligingsupdates meer worden uitgegeven voor jouw pc of laptop. Kwaadwillenden zullen ongetwijfeld van fouten en kwetsbaarheden, die volgend jaar aan het licht komen, gebruikmaken en virussen of spyware loslaten op het dan verouderde besturingsprogramma. Je kunt uiteraard hopen dat je geen problemen krijgt, maar dat is niet verstandig.

Heb ik Windows 7?

Wil je controleren op welk besturingsprogramma jouw pc of laptop draait? Doe dan het volgende:
Klik (linksonder) op de Startknop > kies achtereenvolgens voor de opties: Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Systeem . Onder 'Informatie over de computer weergeven' lees je welke Windows-versie je hebt draaien.

Waarom staakt Microsoft de support?

Technisch onderhoud kost geld. Besturingsprogramma’s hebben daarom niet het eeuwige leven. Microsoft hanteert een ' levenscyclusbeleid '. Windows 7 is komend najaar precies 10 jaar oud. Ook bij alle voorgangers, zoals XP en Windows Vista, kwam er een keer eind aan het verstrekken van updates. Het stoort de techgigant schijnbaar niet dat wereldwijd nog honderden miljoenen computers op Windows 7 draaien.

Hoe upgrade ik naar Windows 10?

Wil je Microsoft trouw blijven dan kun je van Windows 7 upgraden naar Windows 10. Een tijdlang konden gebruikers van Windows 7, 8.0 en 8.1 gratis overstappen naar Windows 10. Inmiddels is dat aanbod verlopen en moet je betalen voor dit besturingsprogramma (kosten circa 100 tot 150 euro, afhankelijk van de versie).
Lezers van dit artikel wijzen ons erop dat het gratis upgraden nog werkt. Officieel stond het aanbod van Microsoft hiervoor één jaar, tot 29 juli 2016. Diverse sites leggen uit hoe dat werkt.
Essentieel is dat je laptop of pc een overgang wel aankan. Windows 10 vereist een computer met een modernere processor, voldoende werkgeheugen en schijfruimte. Ook worden er eisen gesteld aan de grafische kaart. Je kunt op deze pagina kijken aan welke eisen je systeem moet voldoen.

Kun je niet upgraden?

Kun je niet upgraden, omdat je computer te oud is voor Windows 10? Of was je toch al toe aan iets anders? Kijk dan uit naar een ander exemplaar; nieuw of tweedehands. Overweeg dan meteen of je weer een desktop pc wilt of een laptop. Maar misschien kun je wel af met alleen een tablet. Oriënteer je goed en laat je desnoods voorlichten over de beste keus. Als je dit bij meerdere aanbieders of winkels doet, kun je zelf goed geïnformeerd een keuze maken die bij je wensen past.

Apple als alternatief?

Veel computers draaien op een Windows-besturingsprogramma van fabrikant Microsoft. Maar er zijn natuurlijk meer besturingssystemen op deze wereld. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uit te kijken naar een computer, laptop of eventueel tablet van Apple.

Of Linux als alternatief?

Een andere optie is om over te gaan op Linux . Er zijn steeds meer computerverkopers die kant-en-klare pc’s of laptops met een Linux-besturingsprogramma aanbieden in plaats van Windows. Als je vaardig bent met computers is zelf installeren op je huidige pc of laptop óók mogelijk. Linux draait vaak op een lichter programma dan Windows, het is gratis en kent vele gedaanten. Ubuntu, Linux Mint, Debian, Fedora, Xubuntu of Lubuntu zijn bekende verschijningsvormen, maar er zijn er nog veel meer. Stuk voor stuk zijn ze geschikt om Windows te vervangen.

Hoe zit het met support voor andere besturingssystemen van Microsoft?

Bronnen: Microsoft, Security.nl, Computertotaal, Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Mary64
Mary6422 jan. 2020 - 17:04

Ik heb ook nog win 7 home maar windows defender doet het nu niet meer en dit geldt ook voor nod32. Zit nu dus zonder beveiliging. Suggesties?

1 Reactie
Mary64
Mary6422 jan. 2020 - 17:05

Heb er win 10 op gehad maar hoop programma's werkten niet meer. Dus daarom nog 7

honda98
honda9820 dec. 2019 - 14:31

ik krijg al jaren geen updates meer voor windows 7 en het werkt nog prima en ik ga er ook mee door en ik laat me niet bang maken vooral die wild west verhalen

Komp u ter hulp
Komp u ter hulp10 jul. 2019 - 18:34

Windows 10 is nog steeds gratis zoals rfrijhoff aan gaf https://helen-it.nl/Windows-10/Windows_10_still_free/W10-gratis.html     

djfox741
djfox74110 jul. 2019 - 17:18

Werk al 32 jaar met rekendoosjes en ach, WindowXP is ook zo onveilig alhoewel ik daar voor 99% nog mee werk alleen geen bankzaken dat doe ik altijd met mijn tablet, Window 7 & Window 10 staan ook op mijn PC, doe er niet veel mee dus Windows 7 is niks mis mee, ook na 2020 niet. Laat je niet bang maken.

erky
erky10 jul. 2019 - 13:53

Beste rfrijhoff, Het is inderdaad mogelijk en legaal om via Mediacreationtool en DVD of stickje te maken als installatie medium. Wat niet meegeleverd is en wel nodig voor een werkende Windows 10 versie is een licentie en activatiesleutel, die worden niet meegeleverd en zijn wel nodig. De mediacreationtool is bedoeld om een (recente) versie van Windows te maken/hebben als gereedschap voor herstel na een crash. Succes!

rfrijhoff
rfrijhoff10 jul. 2019 - 12:42

Gratis upgraden naar Windows 10 is waarschijnlijk nog steeds mogelijk. https://www.gratissoftwaresite.nl/upgraden-naar-windows-10-nog-altijd-gratis-met-mediacreationtool-januari-2017 en https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

jhogaarts
jhogaarts10 jul. 2019 - 12:22

Win stopt bij 46% bij het downloaden naar win 10 en gaat niet verder (na een dag).

1 Reactie
Grunnen.
Grunnen.10 jul. 2019 - 13:47

Bij een trage PC kan het erg lang duren

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!