Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

9 tips om de batterijduur van je telefoon te verlengen

17-04-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
8275 keer bekeken
  •  
batterij
Het is herkenbaar en vooral irritant; je telefoon gaat snel leeg. Hoe laad je nou goed je telefoon op? En hoe kun je ervoor zorgen dat je batterij wel lang meegaat? Kassa zet 9 tips voor je op een rijtje.

Hoe laad ik mijn telefoon op de juiste manier op?

Er bestaat veel onduidelijkheid over wat nou de goede manier is om je telefoon op te laden. Er zijn veel fabels over dingen die 'slecht' zouden zijn voor je batterij. Maar wat is nou waar en wat niet? Volgens Samsung en Apple is het niet meer nodig om de eerste keer dat je je nieuwe telefoon gebruikt, het apparaat eerst helemaal leeg te laten lopen en het vervolgens helemaal op te laden.
Een fabel is dat je je telefoon niet eventjes tussendoor kunt opladen. Smartphones hebben tegenwoordig een andere batterij en met deze Lithium-ion-batterij kun je prima je telefoon voor een korte tijd in de oplader steken. Het is zelfs het beste om je telefoon tussen de 10 en de 90% te houden.
Een andere fabel is dat je je telefoon van de oplader moet halen als het apparaat 100% is. Je kan je telefoon prima een hele nacht aan de lader laten. Dit omdat laders tegenwoordig een automatische stop hebben wanneer de accu volledig geladen is. Pas wel op met nepladers. Deze beschikken niet altijd over een automatische stop. En over nepladers gesproken, probeer altijd de originele oplaadkabel te gebruiken van je telefoon. Dan blijft je batterij onbeschadigd. 

Hoe bespaar ik de batterijduur?

1. Je apps niet volledig afsluiten
Bijna iedereen zegt dat als je een app hebt gebruikt je die volledig moet afsluiten om zo batterij te besparen. Het tegenovergestelde is echter waar. Craig Federighi, vice-president software bij Apple, heeft laten weten dat het afsluiten en opnieuw opstarten meer energie kost dan het actief houden van de apps.
2. Widgets
Ben je een Android-gebruiker? Om batterij te besparen wordt aangeraden om geen widgets te gebruiken. Deze verbruiken veel stroom omdat ze zichzelf regelmatig verversen. Op de iPhone kan je in de instellingen onder de functie ‘ververs op achtergrond’ ook voorkomen dat apps zich automatisch verversen.
3. Temperatuur
Probeer altijd te zorgen dat je telefoon op kamertemperatuur blijft. Als je telefoon blootgesteld wordt aan een temperatuur boven de 35 °C is dit schadelijk voor je batterij. Het belangrijkste is dat je telefoon tussen de 0 en 35 °C blijft. 
4. Helderheid
Eén van de grootste batterijvreters is de helderheid van je beeldscherm. En daarom is de oplossing heel simpel: zet je helderheid wat lager.Hoe lager de helderheid, hoe langer je batterij meegaat. Met de optie ‘pas automatisch aan’ regelt de helderheid zelf zijn stand op basis van het licht.
5. Functies uitzetten
De functies op je telefoon hebben een grote invloed op de batterijduur. Wifi, bluetooth, persoonlijke hotspot en gps zijn hier voorbeelden van. Al deze functies zoeken naar netwerken, ook als je ze niet gebruikt. Dat kost veel batterij. Zet ze dus alleen aan als je ze nodig hebt. 
6. Apps
Bij de instellingen van je telefoon kun je (bij de meeste toestellen) zien welke apps de meeste opslag verbruiken. Door grote apps die je bijna niet gebruikt te verwijderen bespaar je ook batterij. Op de iPhone heb je ook de optie ‘verwijder automatisch apps die je niet gebruikt’.
Wanneer je een nieuwe app hebt gedownload krijg je in het begin vaak de vraag of apps je pushmeldingen mogen sturen of toegang mogen krijgen tot je locatie. Al deze handelingen en meldingen kosten batterij, geef dus geen toestemming. Wat ook helpt is om je telefoonapps niet automatisch te laten updaten. 
7. Trillen
Vaak staat de trilfunctie automatisch aan. Maar je kan deze op elk apparaat ook weer uitzetten via de instellingen. Het trillen bij meldingen vereist veel onnodige stroom. Ben je bang dat je dan berichten mist? Gebruik dan alleen geluid.
8. Achtergrond
Het klinkt heel onschuldig, je achtergrond, maar denk goed na over wat je op je achtergrond zet. Kies niet voor een dynamische (bewegende) achtergrond. Ook donkere kleuren verbruiken minder energie.
9. Uitzetten
De laatste tip die we hebben is om diverse dingen af en toe uit te zetten. Zo helpt het regelmatig opnieuw opstarten van je telefoon al een heleboel. Doe dit niet geforceerd meerdere keren per dag. Ook je scherm eerder ‘zichzelf laten uitzetten’ is verstandig. Kies voor het vergrendelen of uitschakelen van je scherm een kort automatisch slot. Door een kort automatisch slot te kiezen gaat je scherm eerder op sluimerstand.
Een meer drastische optie is om op momenten je hele mobiele data uit te zetten. Het risico daarvan is dat je op dat moment dus wel onbereikbaar bent als je op een plek bent zonder wifi.
Bronnen: AppleTips, AndroidWorld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!