Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Financieel adviseurs slaan slaatje uit levensverzekeringen

20-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
930x520 geld

Financieel adviseurs brengen veel te hoge kosten in rekening voor het oversluiten van overlijdensrisicoverzekeringen. Het gaat om adviseurs die hebben verzuimd klanten op de hoogte te stellen van de sterke premiedalingen van dit product. Sinds 2002 zijn de premies van overlijdensrisicoverzekeringen met 60 procent gedaald.

Adviseurs zijn volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) verplicht om klanten te wijzen op deze premiedalingen, maar dat doen zij in groten getale niet. Na de uitzending van Kassa hierover op  uitzending 6 oktober  sturen zij nu alsnog mails naar klanten met een aanbod om de overlijdensrisicopolis over te sluiten. Deze oversluitkosten lopen op tot maar liefst 450 euro voor oversluiten met advies bij de SNS Bank, blijkt uit een steekproef van Kassa onder vijftien grote financieel adviseurs.  Maar dat kan ook al voor 125 euro bij de Rabobank inclusief oversluitadvies. Bijna alle adviseurs geven aan hierbij geen rekening te houden met de provisie die klanten mogelijk al hebben betaald. 

'Dubbel betalen niet de bedoeling'

Uit onderzoek van Kassa blijkt echter dat veel overlijdensrisicoverzekeringen voor het provisieverbod in 2013 zijn afgesloten. Dat betekent dat deze klanten al hebben betaald voor advies en bemiddeling. Volgens advocaat financieel recht Harm Jan Tulp zouden adviseurs daarom lagere oversluitkosten moeten berekenen. ,,Als je na bijvoorbeeld vijf of tien jaar oversluit heb je al betaald voor diensten die je niet meer krijgt. Het ligt voor de hand dat de tussenpersoon daarmee rekening houdt.” Ook het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat dubbel betalen niet de bedoeling is. 

Oversluitkosten

Bij Kassa komen tientallen mails binnen van mensen die zich erover beklagen een oversluitvoorstel te krijgen tegen fikse kosten. Volgens Tulp zouden adviseurs er goed aan doen om eerst met de klant om de tafel te zitten om te achterhalen hoeveel de klant kan besparen en of hij op tijd is geïnformeerd over de premiedaling. ,,Als de klant door toedoen van de adviseur al jaren teveel premie betaalt, zou het eerlijker zijn om de oversluitkosten daarmee te verrekenen”, aldus Tulp.

Uitspraak Kifid

Consumenten kunnen duizenden euro’s besparen over de resterende looptijd van hun overlijdensrisicoverzekering door over te sluiten, blijkt uit onderzoek van Kassa. Dankzij een recente  uitspraak  van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) maken zij bovendien kans om met terugwerkende kracht teveel betaalde premie te ontvangen. De klant die deze procedure aanspande, ontvangt 3200 euro aan teveel betaalde premie voor zijn overlijdensrisicoverzekering terug, omdat zijn adviseur hem niet had geïnformeerd over tussentijdse premiedalingen.

Enquête

Maar liefst 78 procent van de consumenten heeft nooit meer wat zijn adviseur gehoord na het afsluiten van een financieel product, blijkt uit een recente enquête van consumentenprogramma Kassa. De enquête over hoe klanten de nazorg van hun intermediair ervaren, werd ingevuld door 1002 klanten van diverse financiële tussenpersonen. Uit onderzoek van hypotheekonderzoek.nl onder 270 onafhankelijke adviseurs bleek in mei van dit jaar dat 1 op de 5 adviseurs er in de praktijk niet aan toekomt om bestaande klanten te informeren. 

Wil jij ook weten of je teveel betaalt voor je overlijdensrisicoverzekering?

Vergelijk dan gemakkelijk premies en zie in een oogopslag of oversluiten slim is via bijvoorbeeld de website van  Moneywise  of de  Hypotheekbond . Polissen die tussen 2000 en 2013 zijn afgesloten of die al liepen gedurende die periode, leveren naar verwachting de grootste besparing op. Ben je (chronisch) ziek of rook je dan is de kans kleiner dat je kunt besparen. Sluit daarom pas over, als je zeker weet dan je terecht kunt bij een nieuwe verzekeraar.

Kun je veel geld besparen door over te stappen en heeft je adviseur je daar niet op gewezen? Dan kun je hem verzoeken om een premieteruggave op basis van  deze uitspraak van het Kifid.  Gaat hij daar niet op in en meen jij desalniettemin recht te maken op een teruggave van de premie dan kun je gebruik maken van  deze voorbeeldbrief  die is opgesteld in samenwerking met advocaat financieel recht Harm Jan Tulp. Laat ons weten hoe je tussenpersoon reageert, want wij houden heel graag vinger aan de pols!

LEES DE UPDATE MEI 2020:

Commissie van Beroep: financieel adviseur hoeft consument niet op algemene premiedaling te wijzen

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor