Kassa

Adviseur verzuimt massaal klant te informeren over premiedaling

06-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
399 keer bekeken
  •  
verzekering930x520
Financieel adviseurs overtreden massaal de Wet op het financieel toezicht (Wft) door klanten niet of onvoldoende te wijzen op tussentijdse premiedalingen van afgesloten financiële producten, zoals overlijdensrisicoverzekeringen. Dat blijkt uit een enquête van Kassa onder zowel consumenten als adviseurs.
Maar liefst 78 procent van de consumenten heeft nooit meer wat zijn adviseur gehoord na het afsluiten van een financieel product. Het overgrote merendeel van klanten met een overlijdensrisicoverzekering is bovendien niet geïnformeerd over de enorme premiedalingen van hun overlijdensrisicoverzekering (orv) en de mogelijkheid om te besparen door over te sluiten. Sinds 2002 zijn die gedaald met maar liefst 60 procent. Daarmee voldoen adviseurs volgens advocaat financieel recht Harm Jan Tulp niet aan hun zorgplicht zoals omschreven in artikel 4:20 en 4:21 van de Wft. ,,De zorgplicht voor tussenpersonen is al meer dan vijftien jaar geleden door de Hoge Raad aangenomen”, aldus Tulp.

'Nieuwsbrief niet afdoende'

Martin Koot van financieel onderzoekbureau MoneyView is hierover niet verrast: ,,Adviseurs zitten al jaren op hun handen, het is de hoogste tijd dat zij beter hun werk gaan doen.”
Adviseurs die aangeven wel aan hun zorgplicht te voldoen, communiceren veelvuldig via nieuwbrieven en algemene mails. Maar volgens Tulp is het de vraag of dat voldoende is. ,,Daarvoor moet de klant expliciet toestemming hebben gegeven. Zo niet dan zou de adviseur schriftelijk moeten informeren over bijvoorbeeld premiedalingen.”

Duizenden euro's besparen

Consumenten kunnen duizenden euro’s besparen over de resterende looptijd van hun orv door over te sluiten, blijkt uit onderzoek van Kassa. Dankzij een recente uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) maken zij bovendien kans om met terugwerkende kracht teveel betaalde premie te ontvangen. De klant die deze procedure aanspande, ontvangt 3200 euro aan teveel betaalde premie voor zijn orv terug, omdat zijn adviseur hem niet had geïnformeerd over tussentijdse premiedalingen.

Teruggave premie

Met deze uitspraak in de hand komen volgens Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite Moneywise en advocaat financieel recht Harm Jan Tulp mogelijk vele tienduizenden mensen in aanmerking voor een teruggave van te veel betaalde premie. ,,Neem daarvoor contact op met je intermediair om de mogelijkheden te bespreken”, adviseert Tulp. ,,Pas daarna kun je naar het Kifid of de rechter”.
Advocaat Harm Jan Tulp heeft meer tips. Bekijk ze in de video hieronder!
De enquête over hoe klanten de nazorg van hun intermediair ervaren, werd ingevuld door 1002 klanten van diverse financiële tussenpersonen. In samenwerking met de Hypotheekbond en de grootste brancheorganisatie Adviz vulden 264 adviseurs een enquête in over hoe zij nazorg verlenen. 

Wil jij ook weten of je teveel betaalt voor je overlijdensrisicoverzekering?

Vergelijk dan gemakkelijk premies en zie in een oogopslag of oversluiten slim is via bijvoorbeeld de website van  Moneywise  of de  Hypotheekbond . Polissen die tussen 2000 en 2013 zijn afgesloten of die al liepen gedurende die periode, leveren naar verwachting de grootste besparing op. Ben je (chronisch) ziek of rook je dan is de kans kleiner dat je kunt besparen. Sluit daarom pas over, als je zeker weet dan je terecht kunt bij een nieuwe verzekeraar.
Kun je veel geld besparen door over te stappen en heeft je adviseur je daar niet op gewezen? Dan kun je hem verzoeken om een premieteruggave op basis van  deze uitspraak van het Kifid.  Gaat hij daar niet op in en meen jij desalniettemin recht te maken op een teruggave van de premie dan kun je gebruik maken van deze voorbeeldbrief die is opgesteld in samenwerking met advocaat financieel recht Harm Jan Tulp. Laat ons weten hoe je tussenpersoon reageert, want wij houden heel graag vinger aan de pols!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Kaag1962
Kaag196219 mei 2019 - 13:51

Gaat dit ook op voor een ORV die direct is afgesloten in 2006 bij een verzekeringsmaatschappij als FBTO.Ze wijzen ons nu pas op andere mogelijkheden.......

DannyVera
DannyVera3 feb. 2019 - 0:47

Rabobank gebeld over deze kwestie. Wij betalen al 10 jaar lang 25 euro per maand voor deze verzekering (2 pers.). Afgelopen week laten berekenen wat we op dit moment zouden betalen voor ons 2. Kwamen ze uit op 10 euro premie per maand.Ik aangegeven dat ik had gehoord via het programma Kassa dat er een coulanceregeling was bij de Rabobank. Medewerker van Rabobank gaf aan dat dit toch niet echt het geval was en dat ze misschien ooit eens bij 1 klant een coulanceregeling hebben toegepast. Als ik nu alsnog gebruik wilde maken van deze verlaagde premie dan kon dat, alleen moest ik wel 75 euro per persoon betalen voor afsluitkosten. Dus om het te veranderen kost het ons 150 euro.Met andere woorden niks coulance, maar betaal nog maar eens extra afsluitkosten erbovenop! Heb een klacht ingediend bij de Rabobank.

Marcel1305
Marcel130530 jan. 2019 - 18:35

Onze tussenpersoon bestaat niet meer. Klaverblad heeft deze overlijdensrisicoverzekering jaren terug voortgezet op ‘executon only basis’; alleen uitvoeren, niet adviseren. We kunnen ze niet aanspreken voor de jarenlang te hoog betaalde premie, zeggen ze. Onze premie kan wel fors omlaag, van 67 euro naar 21 euro per maand. Precies het bedrag dat er bij Independer ook uitkomt, oftewel totaal geen coulance. Dit bedrag is hoger dan andere aanbieders. Wij stappen dus over. Is er nog ergens een mogelijkheid om de te veel betaalde premie alsnog te claimen? Als je vindt dat dit een gewone manier is om met je klanten om te gaan, ben je inderdaad bijzonder.

Zangeresje
Zangeresje28 jan. 2019 - 9:19

Brief ingestuurd maar mijn tussenpersoon, de hypotheker, zegt dat ik een ander soort verzekering zou hebben (dit is allerminst waar). Ik heb een orv afgesloten op een spaarhypotheek eind jaren '90 en betaalde 20 jaar lang een premie van 153€ per maand. Hiermee is voor de hypotheker de kous af. Zou niet weten bij wie ik terecht moet.

MirandaMiranda
MirandaMiranda26 jan. 2019 - 20:33

Ik heb een combinatie van een gegarandeerde uitkering op einddatum of als ik voor de einddatum kom te overlijden een uitkering. Mijn maandbedrag is nooit aangepast. Wel heb ik van AEGON ongevraagd een offerte gekregen in 2014. Deze had een hogere einduitkering op einddatum. Ik heb deze offerte niet getekend. Ik ben nu benieuwd of en hoe ik kan controleren of ik ook recht zou kunnen hebben op terugbetaling premie. Wie kan mij adviseren ?

FransRos
FransRos26 jan. 2019 - 19:16

Kassa is weer goed bezig...maar niet echt....benieuwd hoe zo reageren als de prijs zou stijgen..moet niet gekker worden zitmer een blondje die van toeten of blazen  weet 

1 Reactie
maarten heest
maarten heest28 jan. 2019 - 15:40

"Financieel adviseurs overtreden massaal de Wet op het financieel toezicht (Wft) door klanten niet of onvoldoende te wijzen op tussentijdse premiedalingen van afgesloten financiële producten, zoals overlijdensrisicoverzekeringen." Dat is het thema. Dat is toch niet zo moeilijk om te begrijpen?Als de tarieven voor ORV op termijn zouden gaan stijgen dan zijn nieuwe klanten weer duurder uit. U snapt er niks van en komt gewoon even provoceren met uw 'blondje'.

o.kuijpers54@gmail.com
o.kuijpers54@gmail.com12 nov. 2018 - 14:28

Wil graag de voorbeeldbrief voor de overlijdensrisico verzekering,Waar kan ik die vinden?

gedupeerde68
gedupeerde6829 okt. 2018 - 22:36

mijn tussenpersoon heeft in mijn eerste 2 mailtjes mijn klacht volledig genegeerd door over een ander onderwerp te pratengeen excuses, sorry of wat dan ook. Gewoon kop in het zand. hij heeft me geen andere keus gelaten dan mijn zaak bij het Kifid aan te kaarten 

2 Reacties
Zangeresje
Zangeresje28 jan. 2019 - 9:18

Brief ingestuurd maar mijn tussenpersoon, de hypotheker, zegt dat ik een ander soort verzekering zou hebben (dit is allerminst waar). Ik heb een orv afgesloten op een spaarhypotheek eind jaren '90 en betaalde 20 jaar lang een premie van 153€ per maand. Hiermee is voor de hypotheker de kous af. Zou niet weten bij wie ik terecht moet.

Zangeresje
Zangeresje28 jan. 2019 - 9:18

Brief ingestuurd maar mijn tussenpersoon, de hypotheker, zegt dat ik een ander soort verzekering zou hebben (dit is allerminst waar). Ik heb een orv afgesloten op een spaarhypotheek eind jaren '90 en betaalde 20 jaar lang een premie van 153€ per maand. Hiermee is voor de hypotheker de kous af. Zou niet weten bij wie ik terecht moet.

gedupeerde68
gedupeerde6810 okt. 2018 - 18:25

Nou..... mijn tussenpersoon doet he-le-maal niets!! nooit een update, niets... he-le-maal niets. En dat voor een club die zich ....... Adviesgroep noemt. SCHANDALIG! 

pmkoster
pmkoster7 okt. 2018 - 21:54

Ik heb wel een bericht van mijn verzekeraar gehad, maar of dit nu zo voordelig is. Volgens mij gaat her alleen maar geld kosten en levert het hun geld op. zie onderstaand. Inde afgelopen jaren heeft er in de Nederlandse markt een enorme concurrentie plaatsgevonden tussen verzekeringsmaatschappijen die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden. Sinds 2002 en nu zijn de premies voor een nieuw afgesloten verzekering bijna 57% gezakt. Mogelijk dat u als consument hiervan kunt profiteren. Heeft u een overlijdensrisicoverzekering die al weer enkele jaren geleden is afgesloten, dan kan het interessant zijn om te onderzoeken of het oversluiten van deze verzekering voor u een premiebesparing kan opleveren.  Wilt u uitgezocht hebben of er voor u mogelijkheden zijn om te profiteren van de sterke daling van de premies? Laat ons dat dan weten, wij zoeken dit graag voor u uit. Daarvoor brengen wij eenmalig kosten in rekening van € 37,50.  Kunt u besparen en mogen wij uw bestaande overlijdensrisicoverzekering omzetten, dan brengen wij € 375,00 in rekening voor onze dienstverlening. De door u betaalde€ 37,50 wordt daarop nog in mindering gebracht. De jaarlijkse administratiekostenbedragen € 25,00. Uw reactie zien we graag tegemoet en zijn er vragen, stel ze gerust!  Petra

1 Reactie
LDG
LDG9 okt. 2018 - 20:44

Hallo, hoe kom ik met u in contact??

tijger1
tijger17 okt. 2018 - 21:07

Tja en of mensen kunnen oversluiten is nog maar de vraag. Als men ouder wordt, krijgt men ook vaker kwaaltjes. Die de polis weer duurder maken. Of men wordt bij een andere verzekeraar helemaal niet meer geaccepteerd. 

geradus
geradus7 okt. 2018 - 18:17

Geld dat ook voor de overlijdensrisicoverzekering van Cordares dat is overgedragen naar Royalis verzekering en volledig is afbetaald.Kan ik alsnog verhalen?

Catweazel
Catweazel7 okt. 2018 - 11:34

Geld dit alleen voor een loslopende ORV of ook een ORV die in een hypotheekpolis zit verwerkt. Op die laatste gaat die bij mij alleen maar omhoog en vreet dus de polis leeg. Als je ouder wordt word een ORV toch duurder ipv goedkoper?

bharmsen
bharmsen7 okt. 2018 - 8:53

Maar die man had wel een punt en is het de vraag of iedereen er wel echt beter van wordt, men is ouder geworden etc. maar daar heeft Kassa/Brecht geen boodschap aan.

FransRos
FransRos6 okt. 2018 - 21:59

Ach ach Brecht had weer haar hoogtepunt...

1 Reactie
maarten heest
maarten heest28 jan. 2019 - 15:41

Werkelijk, ik kom niet meer bij van het lachten....schiet mij maar lek. Geniaal, maar niet heus.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!