Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duolingo: gemakkelijk een andere taal leren

09-04-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
21223 keer bekeken
  •  
Logo_Duolingo.jpg

[26-02-2021] Kassa heeft een nieuw artikel geschreven en diverse taal-apps met elkaar vergeleken! Lees het hier.

Wil je je talenkennis vergroten? Duolingo zou je dan weleens een goede ondersteuning kunnen bieden. Deze applicatie richt zich volledig op het leren van een andere taal. Zo kun je kiezen uit het leren van Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Portugees en is het mogelijk om als beginner of gevorderde aan de slag te gaan. Wel is het zo dat je de taal die je je eigen wil maken, vanuit het Engels vertaalt en leert. Het is dus niet mogelijk om je talenkennis vanuit het Nederlands bij te spijkeren.

Het programma maakt gebruik van verschillende methodes om je de taal eigen te maken. Door deze verschillende manieren van leren heeft de applicatie ook zeker een spelelement. Mocht je bijvoorbeeld zijn gestart met het leren van Spaans, dan gaat Duolingo als volgt te werk:

-Je hoort een zin in het Engels die je vervolgens in het Spaans opschrijft. Of je vult het ontbrekende woord in.-Je ziet een foto met de Spaanse beschrijving eronder. Er wordt dan gevraagd om het woord ‘Bread’ in het Spaans te kiezen.-Je vertaalt zinnen vanuit het Engels in het Spaans of andersom.-Er wordt je gevraagd een zin uit te spreken in het Spaans.

Plus
De applicatie wordt volledig onderhouden en ondersteund door vrijwilligers. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van reclames en dat de toepassing gratis, en dus voor iedereen toegankelijk is. Ook zit de app goed in elkaar: de vertalingen kloppen als een bus. Hier kan Google Translate nog het één en ander van leren. Zowel in de begin als gevorderde fase worden de woorden en zinnen waar je mee te maken hebt veel herhaald. De ideale manier om deze termen ook daadwerkelijk te leren.

Door middel van het goed vertalen van woorden en zinnen kun je zogenoemde ‘Skill points’ verdienen. Bij een bepaald aantal skill points haal je het level.

Meestal wordt het leren van een taal via internet als nadelig ervaren omdat het vooral gaat om het leren schrijven van woorden en zinnen. Bij Duolingo hebben ze hier echter een spraak- en luister functie aan toegevoegd, waardoor het toch mogelijk wordt om de taal op verschillende vlakken te kunnen beheersen.

Min
Je vertaalt en leert de taal vanuit het Engels. Je talenkennis op het gebied van Engels moet dus voldoende zijn om wat van andere talen op te kunnen steken. Daarnaast is het zo dat wanneer je als gevorderde speler wil beginnen aan Duolingo, er een tijdje overheen gaat voordat je ook daadwerkelijk kunt gaan spelen. De applicatie vraagt je dan namelijk om een aantal tests af te leggen, voordat je deze ‘gevorderde fase’ in kunt gaan.

Eveneens is het zo dat de applicatie je veel e-mails en pushberichten stuurt wanneer je je een tijdje niet hebt ingelogd. Dit kan natuurlijk als een ‘herinnering’ worden gezien, maar Duolingo stuurt er elke dag één. Gelukkig zijn deze meldingen ook uit te zetten en heb je er daarna geen last meer van. Ook is het zo dat je je bij het aanmelden moet identificeren door middel van Facebook of e-mail. Het voordeel is echter dat de applicatie geen dingen plaatst zonder je expliciete toestemming.

Technische details
Bij het installeren van de app wordt toestemming gevraagd om van bepaalde functies van de telefoon gebruik te maken. Zo wil Duolingo de microfoon van de telefoon gebruiken voor het opnemen van geluid en de trilfunctie om herinneringen te sturen. Ook will de applicatie volledige toegang tot het internet. Dit is nodig om data over je antwoorden te versturen en nieuwe lessen te downloaden.

De meeste mensen die Duolingo gebruiken zullen dit thuis doen terwijl ze verbonden zijn met een wifi-netwerk. In dit geval zal het dataverbruik van de app weinig uitmaken. Voor de fanatiekelingen die onderweg aan de slag willen is er geen reden tot paniek: In één les van 15 minuten verbruikte Duolingo slechts 1,5 mb aan mobiele data.

Conclusie
Al met al kunnen we concluderen dat Duolingo goed in elkaar zit. De verschillende methodes die aangeboden worden om een taal te leren, maken het leuk, leerzaam en veelzijdig. Daarnaast valt het datagebruik mee en word je gemotiveerd door de te winnen ‘skill points’. Een minpunt is helaas het feit dat je een goede Engelse basis moet hebben wil je deze app goed kunnen gebruiken.

Links Duolingo
Google playstore

Apple AppstoreDelen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!