Kassa

Hoe vlot leer je een vreemde taal met Duolingo, Memrise en Mondly?

22-02-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
68407 keer bekeken
  •  
engels talen leren 1127

Op een laagdrempelige manier een taal leren, wanneer het jou uitkomt. Taal-apps zijn daarvoor uitgevonden. Je kunt zo aan de slag. Het helpt als zo’n app praktisch is in gebruik en je merkbaar vooruitgang boekt. Lukt dit met Duolingo, Memrise en Mondly?

Wat komt er kijken bij het leren van een nieuwe taal als je dat op eigen houtje doet? Zonder strenge leraar die over je schouder meekijkt? Doorzettingsvermogen! Des te fijner is het als een app om een taal te leren jou op een prettige manier wegwijs maakt. We nemen de proef op de som.

Duolingo blinkt uit in eenvoud

Met Duolingo kun je drie talen leren in combinatie met het Nederlands: Engels, Duits en Frans. Niet zo’n heel ruim aanbod dus. Om andere vreemde talen te leren moet je het Engels machtig zijn. Als dat zo is, kun je je in meer dan dertig talen bekwamen waaronder het Spaans, Italiaans, Japans, Chinees, Russisch, Portugees, Arabisch, Zweeds, Turks en Swahili.

Als je begint kun je Duolingo gebruiken zonder een profiel aan te maken. Om je voortgang op te slaan én gratis te blijven leren, blijk je er wel eentje nodig te hebben. De app is gratis te downloaden maar bevat wel advertenties die af en toe tussen oefeningen door worden getoond.

Ontspannen of intensief?

Je bepaalt zelf hoe intensief je een taal wilt leren. Ontspannen, betekent dat je 5 minuten per dag wilt leren. De schaal loopt op tot intensief (20 minuten per dag).

Simpel, maar to the point

Om jezelf te bekwamen kun je in veel diverse categorieën lesjes volgen, bijvoorbeeld reis, hobby's, eten, familie of klagen. De makers hebben vanuit dagelijkse situaties gedacht en dat is een prettige insteek bij het leren van een taal.

De opzet van Duolingo is simpel en oogt zelfs een tikkeltje kinderachtig. Maar de app is wel heel to the point. Aan de hand van een reeks korte opdrachten maak je stapje voor stapje vorderingen. Hierbij wordt bijgehouden hoe goed (of minder goed) je het doet. Dit levert weer punten op.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Duolingo taalapps screenshots

Hoe de puntentelling precies werkt is niet meteen helder. Boven in de app zie je een kroontje, een vuurtje en een hartje met een getal ernaast. Schijnbaar zijn dat punten die je al hebt behaald voor je taalvaardigheid. Meer uitleg bij aanvang is beslist noodzakelijk

Kosten

Duolingo kent ook een betaalde variant, Plus genaamd. Je krijgt dan geen advertenties meer te zien en je kunt lessen offline gebruiken. De kosten bedragen 12,99 dollar per maand, of 6,99 dollar per maand, als je een jaarabonnement afsluit.

Oordeel

De gebruikservaring van Duolingo is heel fijn vanwege de eenvoud in weergave. De oefeningen zijn telkens kort (circa vijf vragen of opdrachten), waardoor leren geen sleur wordt. Dat stimuleert je als gebruiker om door te gaan met het leren van de taal. ‘Elke les brengt je dicht bij je taaldoelen. Ga zo door’, laat Duolingo je tussendoor weten. Bij het gebruik van deze app krijg je ook echt het idee dat dat zo is.

Download voor Android
Download voor iOS
Of leer talen via de website van Duolingo

Beoordeling: ★★★★☆4 sterren Memrise gelooft in de kracht van herhaling

Memrise gelooft in de kracht van herhaling

Met het Nederlands als basis kun je in Memrise ervoor kiezen om Engels, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Chinees of Spaans te leren. Dat zijn meer talen dan bij concurrent Duolingo. Als uitgangspunt kies je voor Beginner of Gemiddeld als basisniveau. Daarna word je gevraagd om je aan te melden via Facebook, Google of per mail.

Gratis of betaald

Bij het starten krijg je meteen een optie in beeld om te betalen. Voor het eerste jaar 34,99 euro, daarna 69,99 euro per jaar. Dan krijg je toegang tot alle taalcursussen, de optie om offline verder te leren en toegang tot video's. Wil je per maand betalen? Dan ben je 8,99 euro kwijt. Een 'leven lang' Memrise kost 139,99 euro. Maar je kunt Memrise ook gratis gebruiken. Houd dan wel rekening met tussendoor getoonde aanbiedingen.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Memrise taalapp screenshots

Les met video’s

In ‘Leren Met Locals’ worden korte videoclips getoond waarin een tekst in de taal die je leert wordt uitgesproken. Daarna word je uitgedaagd om de juiste spelling en betekenis te kiezen. Je merkt dat je al snel stapjes maakt in je taalontwikkeling, omdat woorden en zinnen telkens terugkomen. Je leert zo zelf je taalfouten te corrigeren en dat is prettig om te ervaren.

Ook moet je op basis van een uitgesproken zin of woord de betekenis ervan raden. Dit wordt afgewisseld met schrijfoefeningen, waarbij je een gesproken zin moet typen. Je ziet dan meteen of je het goed hebt of niet.

Letterlijk (de mist in)

Memrise toont ook de letterlijke vertaling van een tekst bij een opdracht. De meerwaarde daarvan is niet duidelijk, omdat je immers de juiste vertaling wilt leren. Heel af en toe toont deze taal-app zelfs de letterlijke en juiste vertaling door elkaar. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor het ontwikkelen van je taalvaardigheid.

Oordeel

Over het algemeen is Memrise een goed functionerende gratis te gebruiken app. De afwisseling tussen video's, schrijfopdrachten en gesproken taaltoetsjes is prettig. De lessen ogen simpel maar professioneel en de app is makkelijk te bedienen. De nadruk ligt erg op de kracht van de herhaling. Bij een taal die je al enigszins kent werkt dit na een tijdje een tikkeltje storend. Begin je vanaf nul met een vreemde taal, zoals pakweg Koreaans, dan werkt dit juist in je voordeel.

Download voor Android
Download voor iOS

Of leer talen via de website van Memrise.

Beoordeling: ★★★★☆ 4 sterren

Mondly is uitgebreid, maar grotendeels betaald

Met de app Mondly kun je met Nederlands als basistaal meer dan 30 andere talen leren. Een ruim aanbod dus. De app leidt je eerst door een korte handleiding, zodat je al een beetje bekend raakt met de werking.

Werkwoorden vervoegen

Je kunt gratis, zonder registratie starten met Mondly. Je wordt dan als Guest (Gast) aangeduid. Je mag dan 8 oefeningen volgen en gebruikmaken van je Dagelijkse Les. Tijdens een oefening kun je als extra optie tussendoor les krijgen in het vervoegen van werkwoorden. Het heden, verleden en de toekomende tijd worden getoond. Dat is een leuke extra die deze app te bieden heeft.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Mondly taalapp screenshot

Verdieping kost geld

Als je de Dagelijkse Les hebt afgewerkt kun je niet aan een volgende beginnen, maar wel de les nog een keer overdoen. Verder kun je kiezen in welke categorieën (o.a. familie, winkelen, reizen, noodgevallen) je les wilt krijgen. Dan blijkt dat er grenzen zijn aan gratis gebruik van Mondly. Voor verdieping en gebruikmaking van de lessen in categorieën moet je de buidel trekken.

Wil je betalen voor een abonnement? Met Mondly gaat dit per (losse) taal. Per maand ben je 9,99 euro kwijt voor één taal. Voor 12 maanden kost het 47,99 per taal. Ook wordt geschermd met een dagaanbieding waarmee je toegang krijgt tot 33 talen, ook voor 47,99 op jaarbasis. 

Oordeel

Mondly leidt je stap voor stap door de eerste beginselen van een taal. Woordjes leren, zinnetjes schrijven en begrijpen gaat vlot.  Elke pagina bevat een feedback- annex hulpknop in de vorm van een vlag. De getoonde assistentie is echter in het Engels, ook als Nederlands je voorkeurstaal is. Een ander nadeel is de beperkte toegang als je gratis gebruik wilt maken van Mondly. Om echt stappen te maken in je taalontwikkeling zul je moeten betalen. Wil je dit niet? Dan kom je met deze app niet heel ver met het leren van een vreemde taal.

Download voor Android
Download voor iOS
Of leer talen via de website van Mondly.

Beoordeling: ★★★☆☆ 3 sterren

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

PetraBW
PetraBW1 mrt. 2021 - 20:56

Via deze link: https://www.50languages.com/language-mp3.php kun je gratis en voor niks tientallen talen leren en ook per taal 100 geluidsbestanden downloaden met oefeningen voor een basiswoordenschat. Je kunt de talen voor de geluidsbestanden zelf instellen. Bijv. Nederlands-Duits, maar ook omgekeerd.

rgwrgw
rgwrgw1 mrt. 2021 - 14:30

beste mensen, ik had gehoopt hier te lezen hoe je net als onze koningin Maxima, als een speer Nederlands kunt leren, terwijl je een beetje Engels kent. Kunnen jullie hier misschien iets meer over zeggen? ik ken diverse mensen die hiermee enorm geholpen zouden zijn. Ik las al dat het Maxima geholpen heeft om naar Lingo te kijken. Maar dan moet je al wat basiskennis hebben. Ik weet dat speedlearning kunstenaar Tony Buzan een basis woordenlijst heeft samengesteld die de helft van alle woorden in een conversatie vormt, slechts 100 woorden. Lijkt goed te doen. Nu dit in de praktijk nog even meemaken voor het Nederlands. Of omgekeerd van Nederlands naar een taal die niet in een app wordt aangeboden. Zouden jullie Maxima er eens naar kunnen vragen? Ik denk dat zij een enorme stimulans kan zijn voor iedereen die Nederlands wil leren. Ik ken diverse mensen die ik dat zou willen meegeven, de high-score van Maxima.... Bedankt! PS: om snel te leren, is er ook een Nederlandse kanjer die mooie boeken heeft gemaakt waaronder "leer als een speer" en "gebruik je hersens". Hij heeft de speedlearning kennis prachtig geordend en gepresenteerd. Een aanrader om zijn aanpak te volgen. Misschien kunnen jullie hem eens vragen een masterclass te geven. Misschien toegespitst op dit onderwerp.

go-jantina
go-jantina1 mrt. 2021 - 12:12

Ik heb ruim een jaar Duolingo gedaan van het Engels (wat ik dagelijks spreek omdat in in de US woon) naar Spaans. Ik deed 20 minuten par dag en op duolingo zelf ging het prima. Maar hier wonen veel Spaans sprekende mensen en ik kon absolute nog geen gesprek met ze voeren. Ik ben er maar mee gestopt omdat het een waist of time was. Als je niet dagelijks met mensen spreekt in de taal die je leert heeft het naar mijn mening weinig zin.

1 Reactie
relatiepost
relatiepost8 okt. 2022 - 6:09

Het is absoluut waar dat je een taal het beste leert als je omringd wordt door mensen voor wie het de moedertaal is. Niet iedereen heeft die luxe echter en veel mensen vinden het gewoon leuk om een redelijke vaardigheid in een taal te krijgen. Dat kun je op meerdere manieren leren. Overigens denk ik dat een jaar Duolingo doen om Spaans te leren wel erg kort is om te verwachten dat je de taal goed zult beheersen. Zeker als je daar maar 20 minuten per dag voor uittrekt. Spaans is de meest uitgebreide opleiding op Duolingo en ik denk dat je tussen de 3 en 6 jaar nodig hebt om alles af te ronden. Los daarvan is het ook zo dat taal je moet interesseren want dan motiveert leren ook. Je geeft aan dat je in de USA woont maar schrijft nog steeds "waist of time" in plaats van "waste of time". Dat impliceert eigenlijk al dat een taal leren voor jou niet vanzelf gaat. En voor de helderheid; ik herken dat want ik moet er ook hard voor werken. Het is dus geen verwijt. Ik zou er gewoon mee doorgaan. Over een paar jaar spreek je in elk geval een mondje Spaans.

marianmarian
marianmarian1 mrt. 2021 - 10:22

De apps van Nu Beter (spaans, nederlands, frans, engels etc.) zijn ook de moeite waard om eens uit te proberen. Gratis en zonder reclames.

Pietjepeetje
Pietjepeetje24 feb. 2021 - 14:27

Bedankt voor het bericht. Leer momenteel Zweeds met Duolingo, heb een tijd geleden op deze wijze ook al Italiaans geleerd. En ik moet zeggen, het gaat prima. Er worden grammatica-tips gegeven en in een forum worden eventuele vragen ook door deelnemers beantwoord. Klopt, Zweeds en Italiaans alleen in combinatie met Engels. Zie ik echter niet als nadeel. Ik kan Duolingo van harte aanbevelen. Alhoewel die reclame natuurlijk wel een beetje lastig is.

Wozzol
Wozzol22 feb. 2021 - 16:54

Hier is een extra suggestie om toe te voegen aan de vergelijking: Wozzol. Hiermee leer je woordjes in een vreemde taal erg makkelijk.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!