Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

5 tips om je (vet)verbranding te verhogen

25-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5343 keer bekeken
  •  
vetverbranding hardlopen sporten 930
Om een gezondere leefstijl te krijgen en te behouden, is het goed om dagelijks te bewegen. We delen daarom in dit artikel 5 tips om gemakkelijk je vetverbranding te verhogen.

1. Ga vaker staan en wandelen

Als je een zittend beroep hebt, is het verstandig enkele uren per dag aan een staand bureau te gaan werken (als dat kan) en ieder uur een korte wandeling te maken. En heb je een hond? Dan heb je natuurlijk een extra reden om een rondje te gaan maken.

2. Houd je beweging bij

Het kan handig zijn om je beweging bij te houden met een stappenteller. Hier bestaan speciale horloges voor, maar ook de meeste mobiele telefoons kunnen tegenwoordig het aantal stappen dat je zet op een dag bijhouden. Ook dit kan je extra motiveren nog in de avond een extra rondje te lopen. We hebben een overzicht gemaakt van stappentellers.

3. Maak tijdens het zitten kleine bewegingen

Als je dan toch het grootste deel van de dag zit, probeer dan tijdens het zitten iets meer te kleine bewegingen te maken, denk aan: je spieren aanspannen, met je pen tikken of friemelen. Het maken van dit soort kleine bewegingen, noem je ook wel ‘fidgeten’.

4. Stel jezelf bloot aan kou

In een artikel over feiten en fabels over vet noemden we het al kort: Wanneer je jezelf blootstelt aan kou werkt het kacheltje in je lichaam harder om voedingsstoffen om te zetten in energierijke stofjes en warmte. Door jezelf bloot te stellen aan kou kun je dus beïnvloeden hoe actief je verbranding is.

5. Eet gezonde porties

Vaak denken mensen die willen afvallen dat ze het best wat minder kunnen gaan eten. En dat minder eten wordt dan vaak in de praktijk een flink stuk minder eten. Maar dat is juist niet zo goed voor je, omdat je door een crashdieet meer trek en een minder verzadigd gevoel krijgt. Je verbranding gaat hierdoor omlaag. Daardoor kun je je vervolgens minder eten permitteren om te voorkomen dat je na een periode afvallen weer aankomt. Bij een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) gaat het dan ook niet om diëten of afvallen, maar om een blijvende verandering in je leefstijl. Je leest er hier meer over.
Meer interessante weetjes? Lees dan hier feiten en fabels over koolhydraten.  
Bron: VET belangrijk, Voedingscentrum, Consumentenbond
Artikel gecontroleerd en geüpdatet door de redactie op 19 januari 2021.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!