Kassa

Met welke (gratis) stappentellers kun je op pad?

  •  
09-01-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
29613 keer bekeken
  •  
lopen wandelen strand 1127
Wandel je graag? Of heb je je voorgenomen om dit jaar méér te gaan wandelen om je lijf een gezonde boost te geven? Een stappenteller kan hierbij een leuk en handig hulpmiddel zijn. Welke (gratis) apps zijn er zoal, voor iPhone en Android-telefoons?
Met vijf dagen per week 30 minuten stevig wandelen haal je de hoeveelheid lichaamsbeweging die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor sommigen een eitje, voor anderen een hele uitdaging.
Wil jij precies zien hoeveel afstand je hebt afgelegd en in welke tijd? Of weten hoeveel calorieën je al lopend hebt verbruikt? Dan biedt een stappenteller op je telefoon uitkomst. Of je nu naar de trein of het toilet loopt, of wandelt met de hond... de stappenteller doet ondertussen zijn werk. Voorwaarde is uiteraard dat je je smartphone bij je hebt, zodat je stappen kunnen worden bijgehouden.

Aanwezige apps op nieuwe telefoon

De nieuwste iPhone-modellen en Android-telefoons zijn vaak al toegerust met een stappenteller. Speur op je iPhone maar eens naar de Gezondheid-app, mocht je deze nog niet kennen. Deze kan voor jou je aantal stappen en wandel- en hardloopafstanden bijhouden.
Op smartphones met Android-besturing kun je Google Fit gebruiken. Met deze fitness-app is het eveneens mogelijk je afstanden bij te houden. Ook kun je jezelf doelen stellen, om jezelf uit te dagen en je (loop)conditie een positieve impuls te geven. Want vijf dagen per week 30 minuten wandelen, zoals de WHO oppert, klinkt prachtig, maar het is letterlijk en figuurlijk een hele stap als je nog niet zo'n geoefende wandelaar bent. Om daar te komen zou je kunnen beginnen met dagelijks een kwartiertje stevig doorlopen.

Andere apps (in overvloed)

Wil je verder kijken dan de Google Fit of iPhone Gezondheids-app? Een aantal apps die gratis voor iOS (Apple) en Android zijn te downloaden zetten we op een rijtje. Let wel: gratis betekent in de praktijk vaak dat je de app niet volledig kunt gebruiken, omdat je voor alle functies een abonnement moet nemen. En je krijgt te maken met advertenties, want voor niets gaat de zon op.
Accupedo Pedometer - Stappenteller iOS | Android
Accupedo laat er geen gras over groeien. Na het downloaden wordt meteen gevraagd om je dagelijkse doel aan te geven. Niet erg actief, tot 5000 stappen per dag, legt de laat niet zo hoog. Je kunt jezelf ook uitdagen door voor de meest ambitieuze optie te gaan: Zeer actief, meer dan 12.500 stappen. Uiteraard is het aantal stappen terug te vinden, maar ook de afgelegde afstand, je looptempo (km/h) en het aantal calorieën dat je hebt verbrand wordt bijgehouden.
Dat het een gratis app is heeft een keerzijde: er worden advertenties getoond. Wil je dat niet? Voor 2,19 euro per maand (of 10,99 euro per jaar) krijg je die niet te zien. Tegen betaling kun je o.a. ook volgen hoe jouw gewicht zich ontwikkelt. Je krijg ook de beschikking over een digitaal kaartje en een maandelijkse kalender, waarop je voortgang is te zien. 
Stappenteller iOS | Android
De app met de meest voor de hand liggende naam is Stappenteller. Deze is heel snel gebruiksklaar. Na het installeren wordt meteen voor je bijgehouden hoeveel stappen je zet. In een oogopslag zie je ook hoeveel afstand je aflegt, hoe snel je loopt en hoeveel calorieën je verbruikt. Simpel en doeltreffend. In de instellingen kun je de weergave aanpassen. Daarvoor zijn liefst 17 kleuren beschikbaar. Ook kun je je leeftijd, geslacht, gewicht en je staplengte opgeven om het calorieverbruik nauwkeuriger in te schatten.
Er is geen pro-versie waarvoor je moet betalen. De genoemde opties zijn dus gratis, houd wel rekening met advertenties.
Argus Stappenteller + Calorieënteller iOS | Android
Voor wie het niet bezwaarlijk vindt: Argus is een app in de Engelse taal. Om te beginnen word je gevraagd om in te loggen. Daarna wordt er flink promotie gemaakt voor de premium-versie. Om die te gebruiken, moet je een betaald abonnement afsluiten voor 9,99 euro per maand of (omgerekend) 2,58 euro per maand als je in een keer een jaarabonnement afsluit.
De basic (gratis) versie geeft je de optie om 24/7 je stappen te tellen. Ook kun je je consumptie en calorieën tellen. Tegen betaling kun je gepersonaliseerde trainingsplannen opstellen. Ook wordt je hartslag dan bijgehouden.
Argus werpt de nodige drempels op voor potentiële gebruikers: de Engelse taal, verplicht aanmelden om te starten en de (flinke) abonnementskosten. Het menu is overzichtelijk. En het stappen tellen begint al zodra je de app hebt geïnstalleerd.
StepsApp Stappenteller iOS | Android
De StepsApp vraagt na het installeren meteen naar je lichaamsafmetingen. Stap 2 is het aangaan van een proefabonnement. Die kun je overslaan als je er geen interesse in hebt. Zonder te betalen krijg je te maken met advertenties die in de app worden getoond.
Handig is de pauzeknop voor het stappen tellen, voor als je bijvoorbeeld in een auto of het ov zit. Bij ‘instellingen’ kun je kiezen uit zes kleuren voor de app. Hier wordt ook tamelijk opdringerig de pro-versie gepromoot (kosten: 1,99 euro per maand, of 9,99 euro per jaar na 7 dagen gratis proef). Die geeft als voordeel dat je je calorieën, de gelopen afstand en het aantal minuten kunt bijhouden. De basic (gratis) versie is puur bedoeld voor het stappen tellen. Ook krijg je een kalender tot je beschikking waarop je per dag, week of maand je aantal stappen kunt terugvinden.

Controleer voorwaarden en instellingen

Let op: dit soort apps kunnen veel van je batterij vergen, omdat ze continu ‘aan’ staan om je activiteiten te volgen. Ook worden soms gegevens van jou doorgespeeld naar de app-maker. Stel je dit niet op prijs? Controleer van te voren de gebruiksvoorwaarden als je de app gaat installeren. Loop ook de (privacy)instellingen in de app na, als die is geïnstalleerd.
Er is een overvloed aan gratis (en betaalde) stappenteller-apps beschikbaar in de app-stores. Als er eentje niet bevalt, dan is er vast een betere te vinden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!