Kassa

Apple vangt bot bij Hoge Raad

30-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
apple-Samsung_07.jpg
De tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 van Samsung lijkt niet dusdanig veel op de iPad van concurrent Apple, dat er sprake is van schending van het modelrecht. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.
Gelijkenis
Apple had een procedure aangespannen tegen Samsung omdat het de tablets van zijn Zuid-Koreaanse rivaal te veel op zijn eigen product vond lijken. Eerder wezen de rechtbank en het gerechtshof de vordering van Apple al van de hand.
Gebruikers
Het gerechtshof oordeelde destijds dat de iPad slechts beperkt bescherming geniet omdat alle elementen waaruit het apparaat is opgebouwd, ook voorkomen in tablets die eerder door anderen op de markt zijn gebracht. Ook meende het hof dat een geïnformeerde gebruiker zonder meer het verschil kan zien tussen de tablets van Apple en Samsung.
Modelrecht
De tablets van Samsung maken daarom volgens het hof geen inbreuk op het modelrecht van Apple. De Hoge Raad heeft daarmee ingestemd en het beroep verworpen dat Apple tegen het vonnis had ingesteld.
Technische details
Er lopen in Nederland meer rechtszaken tussen de twee technologiereuzen, die samen oppermachtig zijn op de markt voor tablets en smartphones. Veelal gaat het daarbij echter om technische details en niet om het fundamentele ontwerp van de betreffende apparaten. Ook in veel andere landen lopen Apple en Samsung de deuren van rechtsinstanties plat. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!