Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Apothekers verkopen medicijnen aan buitenland ondanks tekort'

28-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
314 keer bekeken
  •  
medicijnen 930x520
Apothekers in Nederland verkopen medicijnen bestemd voor Nederlandse patiënten aan het buitenland. Dat kan bijdragen aan het al jaren groeiende medicijntekort in Nederland. Verzekeraar VGZ wil een onafhankelijk onderzoek naar deze verborgen handel, meldt Trouw.
De apothekers praten volgens de krant liever niet over het onderwerp. Eén spreekt zelfs van een omerta, de maffiose zwijg­­-plicht. En inderdaad, apothekers die zeggen de geluiden over handelende collega’s­­ te herkennen, willen niet met hun naam in de krant.

Onafhankelijk onderzoek

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd schrijft, gevraagd naar export door apotheken: ,,We hebben enkele signalen dat apotheken zonder groothandels- of fabrikantenvergunning geneesmiddelen verkopen''. De inspectie heeft geen aanwijzingen dat dit op grote schaal gebeurt. Onbekend is in welke mate de export door apothekers bijdraagt aan medicijntekorten.

VGZ: onafhankelijk onderzoek nodig

Zorgverzekeraar VGZ wil een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de medicijntekorten in Nederland. Een woordvoerder heeft dat bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. Nederland kampt de laatste tijd geregeld met tekorten aan medicijnen, maar het is niet duidelijk of de verkoop aan het buitenland daarbij een rol speelt. ,,We horen ook verhalen over doosjes medicijnen die opduiken in het buitenland die bestemd zijn voor de Nederlandse markt. We willen daarom een onderzoek of dit daadwerkelijk klopt. Dit moet inzicht geven in de voorraadpositie in Nederland en wat er precies met de medicijnen gebeurt.''

'Anticonceptie naar Duitsland'

Het zou zijn voorgekomen dat Nederlandse apothekers de anticonceptiepil hebben verkocht aan Duitsland. Maar omdat hier een tekort ontstond moesten de Nederlandse medicijnen worden 'teruggekocht' voor fors hogere bedragen.
VGZ stelt voor dat het onderzoek gedaan wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Patiëntenfederatie Nederland schaart zich hier achter. De organisatie noemt de praktijken ,,te bizar voor woorden''. ,,Geen rook zonder vuur. Dit verhaal is zo goed gedocumenteerd, het moet wel kloppen'', aldus een woordvoerder. ,,Het gaat om medicijnen die voor de Nederlandse markt bedoeld zijn, die moet je dan niet gaan verhandelen. Zeker niet als er daardoor hier tekorten ontstaan.''
Bij apothekersorganisatie KNMP was maandagochtend niemand bereikbaar voor commentaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!