Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ANVR: maak PCR-coronatests gratis voor vakantiegangers

17-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
501 keer bekeken
  •  
strand zee vakantie cocktail 1127
Nederland moet het afnemen van PCR-coronatests voor vakantiegangers gratis maken. Die oproep doet Frank Oostdam, directeur van reisbrancheorganisatie ANVR.
"Nu moeten mensen een commercieel testbedrijf zoeken, maar dat betekent dat je wordt opgezadeld met hoge kosten", zegt Oostdam. "Je bent dan tussen de 100 en 130 euro per persoon kwijt", aldus Oostdam.

Hij wijst er ook op dat reizigers hiervoor niet naar de GGD kunnen. "De GGD is hier niet op ingericht. Sowieso omdat de teksten van de testuitslagen van de GGD niet in het Engels zijn. Je kan ze dus niet gebruiken om naar het buitenland te gaan."

Europa pleit voor gratis tests

Oostdam wijst er ook op dat de Europese Commissie lidstaten oproept om de tests gratis te maken voor reizigers. "In landen zoals Duitsland en Frankrijk is dat al zo. Maar minister Hugo de Jonge (Gezondheidszorg) heeft al een paar keer gezegd dat hij het er niet mee eens is en dat hij dit niet gaat doen. Volgens hem tornt dat aan het verdienmodel van testorganisaties. Daar zakt mijn broek vanaf, want die testbedrijven zijn er net en hopelijk over een halfjaar niet meer. Wij, de reisbranche, hebben al zestien maanden buikpijn van onze verdienmodellen. Dit is werkelijk een drogreden", stelt de ANVR-voorzitter.

'Minstens één gratis test'

Volgens Oostdam zou een commerciële test op zijn minst één keer gratis moeten zijn. "En als dat al niet kan, dan moet er vanuit de overheid een maximumprijs komen op tests. Die moet dan aanzienlijk lager zijn dan de commerciële prijs die er nu voor wordt gevraagd." Ook benadrukt hij dat er niet gediscrimineerd mag worden tussen mensen die gevaccineerd zijn en mensen die dit niet zijn. "En als je naar een Fieldlab-evenement gaat dan zijn de sneltests ook gratis, dus waarom niet als ik op reis ga?" ANP

Kassa en Radar behouden? Teken de petitie! 📝

De NPO is van plan om Kassa naar de maandagavond te verplaatsen en afwisselend uit te zenden met Radar. Dat betekent dat het totale aanbod aan consumentenjournalistiek gehalveerd dreigt te worden. Een trouwe kijker van de programma's is een petitie gestart. Wil jij die ook online ondertekenen? Teken de petitie hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!