Kassa

ANVR: Duizenden vakanties in gevaar, Schiphol voor rechter

16-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
schiphol

© Schiphol

De ANVR wil Schiphol voor de rechter dagen. De organisatie van de reisbranche wil de geleden schade als gevolg van de chaos op de luchthaven gaan verhalen. 

De ANVR is woedend op Schiphol en de overheid over de blijvende onduidelijkheid over het doorgaan van de vakantie van honderdduizenden Nederlanders.

Door het volgens de ANVR "falende personeelsbeleid van Schiphol", dreigt de annulering van al geboekte vakanties vanaf die luchthaven de komende zomerperiode. Ook vissen mensen die nog moeten boeken achter het net.

"De schade van annuleringen en gemiste boekingen gaat enorm zijn en zullen we zeker gaan verhalen op de veroorzaker", waarschuwt Oostdam.  

Schiphol gaat vluchten schrappen

De ANVR heeft juristen in de arm genomen en is de zaak "aan het opbouwen", aldus ANVR-directeur Oostdam.

Hij wil van Schiphol snel weten hoeveel vluchten er de komende zomer geannuleerd moeten worden om de drukte het hoofd te kunnen bieden. 

Hoe de maatregelen er precies uit gaan zien, maakt de luchthaven later bekend. Donderdagavond is er een persconferentie op Schiphol.

Minister Harbers: Geef reiziger duidelijkheid

Minister Harbers (Infrastructuur) vindt ook dat Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen de onzekerheid bij de reizigers weg moet nemen. "Bij alles wat er gebeurt: geef zo snel mogelijk duidelijkheid aan individuele reizigers, zodat zij weten waar ze aan toe zijn."

De Telegraaf meldde donderdag dat mogelijk honderdduizenden reizigers niet meer kunnen vliegen of dat hun reizen worden omgeboekt deze zomer. Dat komt door de langlopende personeelstekorten op luchthaven Schiphol.

Andere luchthavens in trek

Ondertussen kiezen Nederlanders die met het vliegtuig op vakantie gaan vaker voor een luchthaven in België of Duitsland. Ook regionale luchthavens zoals Rotterdam, Eindhoven en Maastricht zijn in trek.

Reisorganisatie Sunweb merkt dat steeds meer reizigers een vakantie boeken vanaf de luchthavens van onder meer Brussel, Düsseldorf of Keulen-Bonn. Daarmee hopen ze taferelen zoals op Schiphol, waar vaak lange rijen staan, te voorkomen. Ook bij TUI merken ze de onrust onder de vakantieganger en zien ze meer interesse voor een vertrek vanaf regionale luchthavens.

Zeker een op de zes Nederlanders maakt volgens Sunweb gebruik van de mogelijkheid om vanaf een Duitse of Belgische luchthaven te vertrekken.

bron: ANVR/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!