Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Amsterdam betaalt te hoge fraudeboetes terug

29-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_3_48.jpg
Amsterdam gaat alle boetebesluiten die te maken hebben met uitkeringsfraude uit 2013 en 2014 herzien. De boetes waren destijds gebaseerd op de Fraudewet maar die bleek veel te streng. De boetes waren in sommige gevallen niet terecht of te hoog.
Fraudewet
De Fraudewet, ingevoerd in 2013, moest fraudeurs aanpakken zodat sociale voorzieningen terechtkomen bij mensen die ze het hardst nodig hebben. Maar al snel - na een rechterlijke uitspraak en scherpe kritiek van de Nationale ombudsman en een paar Kamerfracties - paste het kabinet de wet eind vorig jaar aan. Bij overtredingen moest meer worden gelet op de ernst van de overtreding, de omstandigheden en op het feit of er expres was gefraudeerd of dat er gewoon een vergissing was gemaakt.
Boetebesluiten
Gevolg was ook dat oude boetebesluiten, die nog openstonden doordat er bezwaar tegen was gemaakt, opnieuw werden bekeken. Besluiten die al onherroepelijk waren en dus al waren betaald, hoefden van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) niet alsnog onder de loep. ANP

Meer over:

boete, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!