Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Alcoholgebruik meten via haar en nagels'

18 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
alcohol drank flessen 930x520
Maastrichtse wetenschappers gaan onderzoeken of alcoholgebruik op een betrouwbare manier te meten is in hoofdhaar, vingernagels en urine. Die metingen moeten leiden tot betere behandelingen voor leverpatiënten en mensen met drankproblemen.
Het gebruik van alcohol wordt nu voornamelijk gemeten via de adem en bloed. Maar alcoholconsumptie is via deze metingen slechts enkele uren aantoonbaar.

Alcoholtijdslijn

Volgens de onderzoekers van Maastricht UMC+ laat een bepaalde stof in het lichaam, die alcohol afbreekt, zien of iemand in de voorgaande dagen en zelfs maanden alcohol heeft gebruikt. Deze stof, genaamd ethylglucuronide (EtG), hoopt zich over een langere periode op in haar, vingernagels en urine.
,,Hoofdhaar groeit ongeveer één centimeter per maand. Door de concentratie van EtG te meten in hoofdhaar, wordt er als het ware een alcoholtijdslijn gecreëerd. Zo kan bepaald worden of iemand over een langere periode al dan niet alcohol heeft gebruikt'', aldus de onderzoekers.

Onderzoek

Het academisch ziekenhuis krijgt voor het onderzoek een subsidie van 150.000 euro van de Maag Lever Darm Stichting. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!