Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Afstappen voor WhatsAppen

22-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
whatsapp_17.jpg
Slingerend op het fietspad omdat je nog even een WhatsAppje verstuurt of op Facebook kijkt? Het ministerie van Infrastructuur en Milieu lanceert dinsdag een campagne waarin ook fietsers, in het bijzonder tieners tussen de 12 en 17 jaar, worden opgeroepen om verantwoord om te gaan met smartphones in het verkeer.
'Aandacht op de weg'
Bellen op de fiets mag, maar een gevaar op de weg vormen niet. Dan kan de politie ingrijpen met beroep op artikel 5 van de Wegenverkeerswet. De campagne 'Aandacht op de weg' roept fietsers dan ook op om even op een veilige plek stil te gaan staan als ze iets op internet willen opzoeken of zich willen verdiepen in de sociale media. Automobilisten werden al langer gesommeerd een parkeerplaats op te zoeken of een (handsfree) telefoongesprek zo kort mogelijk te houden.
"Stilstaan op een parkeerplaats"
Veilig Verkeer Nederland zegt liever te zien dat de telefoon of smartphone de hele reis opgeborgen blijft. ,,Maar als het toch moet, dan stilstaand of op een parkeerplaats''.
Positieve stimulans
Telecomproviders, zoals Vodafone, KPN en T-Mobile, doen mee aan de campagne van het ministerie. ,,Wij hebben hier een gemeenschappelijk belang te pakken'', aldus een woordvoerster van Infrastructuur en Milieu. ,,De providers dragen graag een steentje bij aan veilig verkeer.'' Volgens een woordvoerder van T-Mobile moeten mensen zich bewust worden van het gevaar van sociale media in het verkeer. Met een 'positieve stimulans' gaan de providers een gedragsverandering belonen, zo lichtte de zegsman alvast een tipje van de sluier rond de campagne op.

Meer over:

vervoer, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!