Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Advies: Zwem in goedgekeurd natuurwater, let op temperatuur

16-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
295 keer bekeken
  •  
buitenwater zwemmen kinderen 930
Ga je de komende dagen zwemmen in natuurwater? Let er dan op dat het water is goedgekeurd. Op sommige plekken is de giftige blauwalg al opgedoken. Ook botulisme ontwikkelt zich snel bij hoge temperaturen.
Daarvoor waarschuwen Rijkswaterstaat, de waterschappen en provincies. Op zwemwater.nl zijn honderden zwemlocaties in het hele land te vinden, die regelmatig door de waterbeheerders worden gecontroleerd. Rijkswaterstaat wijst er ook op dat het verboden is om te zwemmen in de grote rivieren en bij sluizen en havens.
Blauwalg en botulisme worden veroorzaakt door bacteriën, die harder groeien naarmate het water opwarmt. Mensen kunnen erg ziek worden als ze in aanraking komen met deze bacteriën. Ook honden moeten niet in verontreinigd water zwemmen, waarschuwen de beheerders.

Reddingsbrigade: pas op voor koud water

Ondanks het warme weer moeten mensen oppassen voor zwemwater dat nog koud kan zijn. Bij een watertemperatuur van 14 graden ligt onderkoeling op de loer, zegt Reddingsbrigade Nederland.
"Het water is heerlijk om te plonzen, spetteren en af te koelen, maar diep het water in gaan is af te raden", vertelt een woordvoerder. Dan kunnen na enige tijd krampen optreden, wat het terug zwemmen bemoeilijkt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!