Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM wil weten of energiebedrijven kunnen blijven leveren

09-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
huis verwarmen 1127

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat na of energiebedrijven na de winter hun levering aan klanten op peil kunnen houden. Alle 57 energieleveranciers in ons land zullen in maart extra informatie moeten aanleveren.

Door de hoge gasprijzen zijn al verschillende kleine energiebedrijven omgevallen. Vandaar dat de toezichthouder nu extra goed wil weten of alle spelers in de markt nog kunnen blijven voldoen aan de eisen voor leveringszekerheid. Staat een bedrijf er slecht voor? Dan wordt het toezicht op deze leverancier verscherpt.

Gevolgen groot voor klanten failliete bedrijven

De ACM heeft al van  acht energieleveranciers de leveringsvergunning ingetrokken. De klanten van de omgevallen bedrijven zijn overgeheveld naar andere energiebedrijven. Dat had veel impact voor die mensen. Niet alleen gingen hun tarieven ineens flink omhoog, ook is het nog maar de vraag of ze al betaalde voorschotten aan hun vroegere energiebedrijf ooit nog terugkrijgen.

Energieprijzen vormen risico

Niet alleen hogere energieprijzen vormen een risico, ook als de prijzen op de energiemarkt weer gaan dalen kan dat gevaren met zich meebrengen. De ACM legt uit dat energieleveranciers energie dagelijks kunnen inkopen tegen dagprijzen, maar ze kunnen er ook voor kiezen hun inkoop van energie voor langere tijd vast te leggen. Als veel energie voor een relatief hoog bedrag is ingekocht, bestaat het risico dat een leverancier dan te veel ingekochte energie uiteindelijk tegen een lagere prijs moet verkopen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!