Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM wil minder regels voor bankensector

12-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bank_26.jpg
Er moeten minder en eenvoudigere regels voor banken komen zodat er meer concurrentie in de sector ontstaat en consumenten makkelijker kunnen overstappen. Daarvoor pleit de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een donderdag verschenen rapport.
'Te complex'
Regels voor banken zijn volgens de toezichthouder te omvangrijk en complex geworden. Daardoor is een grote drempel ontstaan voor nieuwe toetreders in de sector. ,,Toetreding van nieuwe banken, of de dreiging daarvan, zorgt voor meer concurrentie. Dit is belangrijk omdat de concurrentie in de bankensector sinds de financiële crisis is verslechterd. Meer concurrentie leidt tot lagere prijzen, betere dienstverlening en meer keuze voor bedrijven en consumenten'', aldus de ACM.
Grote en kleine banken
De toezichthouder vindt het onterecht dat de regelgeving en het toezicht voor alle banken, groot of klein, grotendeels hetzelfde zijn. ,,Terwijl een faillissement van een kleine bank minder schadelijk is voor de economie dan van een grote bank. Toetreders worden daardoor onnodig zwaar belast'', stelt de organisatie.
Buitenlands spaargeld
De concurrentiewaakhond pleit ook voor de mogelijkheid om buitenlands spaargeld te kunnen gebruiken voor het verstrekken van leningen in Nederland. Dit kredietverkeer tussen Europese landen werd door nationale toezichthouders na de crisis aan banden gelegd. Daarnaast wil de ACM dat de overheid duidelijkheid schept over toekomstige regels voor hypotheken. ,,Onzekerheid hierover kan ertoe leiden dat nieuwe banken wachten met hun beslissing om in Nederland actief te worden.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!