Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

ACM: Extra eisen voor energiebedrijven om klant te beschermen

23-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
lamp licht gloeilamp elektriciteit energie 1127

Er komen extra eisen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor energiebedrijven die gas en elektriciteit aan consumenten leveren. Bedrijven moeten volgens de toezichthouder kunnen aantonen dat ze over een adequaat risicomanagement beschikken. Een aantal bedrijven gingen vorig jaar failliet toen de energieprijzen enorm stegen. 

Maar ook de eisen voor de deskundigheid bij energiebedrijven gaan omhoog. Daarnaast zullen ze "onder meer hun financiële continuïteit en de houdbaarheid van hun bedrijfsplan beter moeten onderbouwen", aldus de ACM in een toelichting. "De eisen bieden geen garantie tegen faillissementen, maar kunnen de kans daarop wel verkleinen."

Mogelijkheden om toezicht aan te scherpen

Uit extern onderzoek bleek dat de ACM extra mogelijkheden heeft om het toezicht aan te scherpen. De nieuwe regels moeten van kracht gaan voor het nieuwe stookseizoen in oktober begint. De ACM gaat met minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie bespreken hoe de aanvullende eisen ook in de nieuwe Energiewet, waar nog aan wordt gewerkt, een plek kunnen krijgen.

Hulp bij kwetsbare consumenten

Ook wordt er gekeken hoe kwetsbare consumenten beter beschermd kunnen worden tegen de financiële gevolgen voor een faillissement van een energiebedrijf. De Consumentenbond is blij dat de ACM het toezicht aanscherpt. Zij zeggen met de ACM in gesprek te gaan over de uitwerking van de nieuwe eisen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar