Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

ACM scherper op energiecontracten voor zzp'ers

12 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuut
stopcontact 930x520
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat scherper toezien op energiecontracten voor kleine zelfstandigen. De toezichthouder krijgt sinds een jaar steeds meer signalen dat zzp'ers worden benaderd door energiebedrijven met zakelijke contracten, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Die zijn lucratiever voor energieleveranciers en bieden minder bescherming voor zzp'ers dan consumentencontracten.
Bij contracten voor consumenten is de opzegvergoeding beperkt, terwijl dat bij zakelijke gebruikers niet zo is. Bovendien krijgen consumenten een bedenktijd en sluiten ze pas een overeenkomst als ze daadwerkelijk een schriftelijk contract ondertekenen. Bedrijven hebben geen bedenktijd en zitten al aan een contract vast als ze telefonisch ja hebben gezegd.

Onterecht zakelijk contract voor woning

Voor veel zzp'ers is het energiecontract wat ze afsluiten dat van hun huis. Volgens de ACM mag daarvoor geen zakelijk contract worden afgesloten omdat de eerste functie daarvan de woonfunctie is.
De ACM is nu nog met energieleveranciers in gesprek. Als de sector geen beterschap toont, kan de toezichthouder overgaan tot het opleggen van een last onder dwangsom of uiteindelijk boetes uitdelen. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's