Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

ACM: pas op voor onterechte bemiddelingskosten huurwoning

3 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis_crisis_huurschuld_schuld_t_04.jpg
Bemiddelaars voor huurwoningen mogen 'extra diensten' alleen aanbieden als losse keuze. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De marktwaakhond wil huurders beschermen tegen verboden bemiddelingskosten.
Het gaat om diensten zoals het regelen van een vergunning of een aansluiting voor gas, water en licht. Volgens de ACM mag de huurbemiddelaar dit soort aanvullende diensten wel aanbieden. De huurder moet echter zelf kunnen beslissen of daar gebruik van wordt gemaakt. Als de "extra diensten" wel verplicht worden door de bemiddelaar, zijn het bemiddelingskosten, en dus verboden.

'Extra diensten' komen steeds vaker voor

De ACM merkt op dat steeds meer huurbemiddelaars extra diensten aanbieden aan huurders als onderdeel van het bemiddelingsproces. Het lijkt daarbij of de huurder verplicht is om die diensten af te nemen om in aanmerking te komen om de woning te kunnen huren.
De ACM tikt al jaren malafide huurbemiddelaars op de vingers voor het rekenen van verboden bemiddelingskosten aan huurders. De consumentenwaakhond kan fikse boetes opleggen tot 900.000 euro per overtreding. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar