Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM: paar grote webwinkels hebben veel macht

20-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onlinewinkelen930x520
Een klein aantal grote webwinkels heeft een machtige positie op de Nederlandse pakketmarkt. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een verkenning van de markt, die door de toenemende populariteit van onlinewinkelen sterk groeit.
208 miljoen pakjes
Bezorgbedrijven, waarvan PostNL en DHL de grootste zijn, leverden vorig jaar in totaal 208 miljoen pakjes af bij consumenten, ruim 11 procent meer dan in 2014. Een klein aantal webshops verstuurt zeer veel pakketten. Zij hebben een sterke inkooppositie en kunnen daardoor meer eisen stellen aan bezorgers, aldus ACM.
Aanpassing toezicht nodig
"Grote verzenders betalen de pakketvervoerders lagere tarieven en kunnen eerder nieuwe dienstverlening bieden dan kleine webwinkels'', zei bestuurder Henk Don van ACM. De toezichthouder wil weten of aanpassing van het toezicht nodig is en nodigt marktspelers uit te reageren op de bevindingen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

audb
audb20 mei 2016 - 15:12

Helaas blijken veel mensen gewoon bestellen bij de grootste die meestal toch (veel) duurder zijn dan de kleinere. Maar ook de commerciële "vergelijking site`s' worden maar al te vaak geraadpleegd en daar zal je niet snel een kleine webshop tussen zien staan. Ook trappen mensen in de tekst `u betaald geen verzendkosten` en als je even 1~1 bij elkaar optelt dan weet je dat de uitkomst 3 is je betaalt wel degelijk verzendkosten die wordt namelijk gewoon in de prijs door berekend. Wat je dan wel moet doen is gewoon goed rond kijken of je niet ergens anders goedkoper kan krijgen en kijk bv bij een wasmachine maar eens op het merk typenummer , vind je die nergens anders dan kan dat kloppen ze laten gewoon een andere merk type nummer er op zetten en als het maar even kan ook een andere letter type dan wijkt die af van het standaard product en mag je zeggen dat het een andere versie nummer is en dan betaal je dus gewoon meer omdat je niet kan gaan vergelijken.    

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!