Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM onderzoekt malafide websites huurwoningen

06-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
sleutels huurhuis woning 1127
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of websites waarop huurwoningen worden aangeboden geïnteresseerden een loer draaien. Op de betreffende sites worden huurwoningen aangeboden waarop je enkel na betaling van abonnementsgeld kunt reageren. Vervolgens blijken huurwoningen niet beschikbaar of zelfs niet te bestaan, meldden klagers bij de ACM. De toezichthouder is daarop het onderzoek gestart.
“Het is voor consumenten in de huidige woningmarkt heel moeilijk om een geschikte huurwoning te vinden", zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. "Er zijn huurwoningwebsites die misbruik maken van deze situatie. Consumenten wordt beloofd dat zij met een betaald abonnement op zo’n website toegang krijgen tot een breed en uniek woningaanbod. In de praktijk blijkt vervolgens dat de woningen niet beschikbaar zijn. Naar de bedrijven achter deze websites doen wij onderzoek.”

Sites moeten vooraf helder zijn

De meeste huurwoningwebsites brengen het aanbod van derden bij elkaar en bieden slechts een zoekservice en bemiddelen niet zelf. Bedrijven die online diensten aanbieden, moeten consumenten duidelijk informeren over hun aanbod, schrijven de regels voor. Consumenten die een betaald abonnement afsluiten op zo’n website moeten vooraf informatie krijgen over hoe het getoonde woningaanbod tot stand komt en of er rechtstreeks contact mogelijk is met de verhuurmakelaar.

Consumenten die op zoek zijn naar een huurwoning kunnen ook direct bij een verhuurmakelaar terecht. Deze publiceert zijn aanbod vaak gratis, regelt bezichtigingen en bemiddelt tussen huurder en verhuurder, aldus de ACM.

Meldpunt Internet Oplichting ingeschadeld

De ACM vermoedt dat niet alle websites consumenten hierover goed en duidelijk informeren. Omdat er ook sprake kan zijn van oplichting door huurwoningwebsites is er informatie gedeeld met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), dat vervolgens ook een onderzoek is gestart.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!