Kassa

ACM: mogelijk kartel in sector voor woninginrichting

18-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis_woonkamer_930x520
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet onderzoek naar een mogelijk kartel in de sector voor woninginrichting. Hiervoor deed de autoriteit deze week invallen bij verschillende bedrijven. De ACM vermoedt dat een aantal leveranciers aan winkeliers oplegt welke prijs zij voor producten mogen vragen aan consumenten.
Daarnaast vermoedt de ACM dat deze leveranciers ook onderling verboden afspraken maken over de verkoopprijzen die zij de winkeliers in rekening brengen. Concurrenten mogen onderling namelijk geen afspraken maken over de vraagprijs. Zelfs het praten met concurrenten over toekomstige prijzen of verwachte prijstrends is verboden. Dat vermindert namelijk de onderlinge concurrentie. En wanneer concurrentie vermindert, lopen de prijzen op. Ook het opleggen van vaste of minimum-consumentenprijzen aan winkeliers is verboden. Dit heeft namelijk ook een prijsopdrijvend effect. Winkeliers horen in volledige vrijheid en in onderlinge concurrentie hun eigen verkoopprijzen te bepalen.
Om dit te achterhalen, blijft de ACM de komende tijd onderzoek doen. Bij overtreding volgt een sanctie, zoals een boete.
Bron: ACM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!