Kassa

ACM legt Apple voor de zesde keer een boete op

28-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
Apps telefoon iPhone Apple groot

Techgigant Apple heeft voor de zesde keer een boete opgelegd gekregen van marktwaakhond ACM. Volgens de Autoriteit Consument & Markt lukt het Apple maar niet om alternatieve betalingssystemen voor datingapps aan te bieden aan consumenten. Ook heeft de ACM geen nieuwe voorstellen hierover ontvangen, laat een woordvoerder weten. Ook deze keer bedraagt de boete 5 miljoen euro.

Apple is het oneens met de Nederlandse toezichthouder. In een brief aan de ACM bepleit Apple dat de oplossing die het bedrijf voorstelde helemaal aan de eisen voldoet, meldt persbureau Reuters. Het maken van een speciale app voor de Nederlandse App Store is volgens Apple slechts "een kleine technische verandering" en daaraan zitten geen extra kosten.

In-app betaalsysteem

Datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble moeten van de ACM de mogelijkheid krijgen om een ander betalingssysteem te gebruiken dan dat van Apple zelf. De appmakers moesten daarvoor wel een aparte versie van de app maken, stelde Apple.

Ook rekent het Amerikaanse techbedrijf een commissie van 27 procent van apps die een ander betalingssysteem gebruiken dan dat van Apple zelf. Dat is maar iets minder dan de maximaal 30 procent die het bedrijf anders verlangt.

Inmiddels 30 miljoen aan boetes 

De totale boete van de ACM is inmiddels opgelopen tot 30 miljoen euro. Elke week dat Apple naar de mening van de ACM niet aan de eisen voldoet, komt daar 5 miljoen euro bovenop totdat het maximum van 50 miljoen euro bereikt is.

bron: ACM / ANP / Reuters

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz28 feb. 2022 - 19:46

Mischien ook even vermelden dat die 27% exclusief service/transfer kosten zijn. waardoor die 27% eigenlijk 35% wordt, door de bijkomende kosten

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!