Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM gaat door met onderzoek misleidende claims energiesector

25-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
ACM_01.jpg

Eerder heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek gedaan naar de duurzaamheidsclaims van tien energieleveranciers. Vanuit de resultaten van dat onderzoek, start de ACM nu een vervolgonderzoek naar twee bedrijven waar de ACM de meeste misleidende claims zag.

Vorig jaar mei heeft ACM zestig aanbieders van energie aangeschreven, met daarin het verzoek dat zij hun duurzaamheidsclaims kritisch tegen het licht moesten houden. Daarvoor kregen de bedrijven tot medio juni 2021 de tijd. Daarna heeft ACM zelf de duurzaamheidsclaims van tien aanbieders tegen het licht gehouden om te controleren op juistheid, duidelijkheid en de controleerbaarheid. 

Claims onder de loep

Bij twee bedrijven heeft de waakhond vervolgens informatie opgevraagd om de claims te controleren. Zo werd gekeken naar hoe groen de stroom daadwerkelijk is en of de claim van groene stroom niet te algemeen of vaag was geformuleerd. 

Valse of onduidelijke claims

ACM kwam daarbij diverse voorbeelden tegen waarin energieleveranciers de mist in gingen. Zo was één van de claims “leider op het gebied van duurzaamheid”, maar daarbij werd niet duidelijk gemaakt wat daarmee werd bedoeld. Ook trof de autoriteit situaties aan waarbij de energieleverancier claimde dat het groen gas levert, terwijl in werkelijkheid het om CO2-gecompenseerd gas gaat. 

“Concurrentievervalsing”

Edwin van Houten is directeur Consumenten van ACM. Hij geeft aan: “Wij zien dat sommige energieleveranciers zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Hierdoor kunnen consumenten geen onderscheid maken tussen bedrijven die veel investeren in duurzaamheid en bedrijven die dat niet doen. Dit zorgt voor concurrentievervalsing en tast het vertrouwen van consumenten in duurzaamheidsclaims aan. Hiertegen treden wij nu op, waarbij we ook sancties kunnen opleggen.”

Bron: Autoriteit Consument & Markt

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!