Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM: dealers moeten duidelijker zijn over prijzen nieuwe auto's

10-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_auto
De prijzen van nieuwe auto's moeten duidelijker worden. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat de autorijklaarkosten door de autodealers in de adviesprijs worden meegenomen.
Autorijklaarkosten
De rijklaarkosten brengt de autodealer nu nog in rekening bovenop de adviesprijs. Dat bedrag kan flink oplopen. De autorijklaarkosten zijn bijvoorbeeld transportkosten, verwijderen van verpakkingsmateriaal, registratie bij de RDW, nummerplaten en recyclingbijdrage. In de wet staat dat deze zogenoemde onvermijdbare kosten van een product, opgenomen moeten zijn in de advertentieprijs. Het is misleidend dat dit tot nu toe niet gebeurt, zo constateert ACM dan ook.
Importeurs
De conclusie trekt de toezichthouder na het beoordelen van advertenties van nieuwe auto’s van alle bekende merken. ACM spreekt in eerste instantie de importeurs aan. Na 1 november 2016 kunnen importeurs een last onder dwangsom of een flinke boete krijgen als de onvermijdbare kosten niet in de adviesprijs zitten.
Onderhandelen
Het gaat ACM nu overigens specifiek om nieuwe auto's. ,,We hopen dat het doorsijpelt naar de occasions. Dit is voor nu het meest logische punt om mee te starten'', aldus een zegsman. Overigens kunnen dealers wel afwijken van de totale adviesprijs die in de advertentie staat. Consumenten kunnen ook onderhandelen over de uiteindelijke prijs waarvoor de auto wordt gekocht.
RAI
Volgens de RAI Vereniging, waarbinnen de importeurs verenigd zijn, is het momenteel voor autokopers wel ,,transparant en duidelijk'' met welke kosten rekening moet worden gehouden. ,,ACM is tot een andere conclusie gekomen. Natuurlijk gaan de importeurs met die conclusie aan de slag. RAI Vereniging treedt zo spoedig mogelijk in overleg met ACM over de timing en wijze van invoering van de door ACM voorgestelde aanpassingen.'' De Consumentenbond spreekt van een overwinning voor consumenten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

jpm
jpm7 sep. 2016 - 16:35

Dit is absoluut een goede zaak, de transparantie dienende. Hierdoor worden overigens de auto's niet goedkoper. Wellicht dat de rijklaarkosten per auto wat minder gaan verschillen?

JanUitDeventer
JanUitDeventer11 aug. 2016 - 0:01

Hoe zo overwinning voor de consumenten? De overheid is hier nog steeds de grootse boef, dief en bedrieger! Een gigantisch bedrag aan BPM en hier overheen nog 21% BTW.

hvelthoen
hvelthoen10 aug. 2016 - 12:17

de prijs die de auto kost is van geen belang, belangrijk is de te betalen prijs, dus met de kortingen er af en de toevoegingen er bij, Ik vraag dan ook altijd wat moet ik ervoor betalen en de verdere kosten of wat dan ook interesseren mij niet. 

dragstar
dragstar10 aug. 2016 - 12:14

Zelfs voor gebruikte auto's durven ze vaak €450 afleveringskosten in rekening te brengen.

heideveld
heideveld10 aug. 2016 - 11:52

Zou voor de klant een goede zaak zijn. Zeker bij nieuwe auto's. "Rijklaarkosten", Een kenteken, volle tank, kentekenregistratie, recyclingbijdrage e.d. zijn voor iedere nieuwe auto ongeacht merk en type van toepassing. Maar ja men wil natuurlijk de aanbiedingsprijs zo laag mogelijk houden. Dus zullen de fabrikanten en dealers wel snel alternatieven weten te bedenken. Zie ook in de reiswereld waarin men nog steeds, ondanks afspraken, reizen aanbiedt voor prijzen die belachelijk laag lijken, maar waarbij de 'bijkomende kosten' een heel andere kijk geven op die zgn. aanbiedingen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!