Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABP stapt uit tabak en kernwapens

11-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ABP 930x520
Pensioenfonds ABP doet geen investeringen meer in tabak en kernwapens. Volgens het fonds is dit besluit genomen na overleg met deelnemers, werkgevers en diverse belangenorganisaties. Binnen een jaar moeten de betreffende beleggingen, die een waarde van 3,3 miljard euro vertegenwoordigen, zijn verkocht.

Dilemma

Volgens ABP-bestuurder Erik van Houwelingen waren beleggingen in tabak en kernwapens al langere tijd ,,een dilemma" voor het pensioenfonds. Op basis van veranderingen in de samenleving, ook internationaal, is besloten strengere criteria te gaan hanteren.

Tabaksontmoediging

De Hartstichting is blij met de maatregel. ,,ABP zet hiermee een grote stap op het gebied van tabaksontmoediging en het realiseren van een rookvrije generatie. Wij roepen andere leiders in de samenleving, zoals bestuurders van andere financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op om dit voorbeeld te volgen'', zegt Floris Italianer, directeur van de organisatie.
De stichting wijst erop dat roken verreweg de nummer één vermijdbare oorzaak is van ziekte en sterfte in Nederland. Jaarlijks sterven 20.000 Nederlanders aan de gevolgen ervan. ,,Wekelijks raken honderden kinderen verslaafd aan tabak'', aldus de Hartstichting. ANP

Meer over:

tabak, abp, kernwapens
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!