Kassa

Abonnementen na 1 december maandelijks opzegbaar

02-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
krant_lezen-117.jpg
Stilzwijgende verlenging van abonnementen en overeenkomsten is na 1 december aanstaande niet meer toegestaan. De Eerste Kamer is akkoord met nieuwe wetgeving inzake (stilzwijgende) verlenging. De regels gelden niet voor bestaande maar wel voor nieuwe contracten, die na 1 december 2011 worden afgesloten.
Krant, tijdschrift, sportschool
De gewijzigde regels gelden voor abonnementen, lidmaatschappen en andere overeenkomsten waarbij er geregeld zaken of diensten worden geleverd. De bekendste voorbeelden zijn een abonnement bij de sportschool of op een krant of tijdschrift. De nieuwe regels gelden niet voor lidmaatschappen van verenigingen.
Wat verandert er?
Als een contract afloopt geldt voortaan een opzegtermijn van één maand. Het is nog altijd mogelijk om een contract aan te gaan met bijvoorbeeld de duur van een jaar. Binnen deze overeengekomen periode kunt u niet zomaar opzeggen. Maar, als het contract afloopt geldt geen automatische of stilzwijgende verleniging met nóg een jaar. De klant kan per maand van de overeenkomst af. Nieuw is ook dat een proefabonnement niet meer automatisch verlengd mag worden.
Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen op de nieuwe regels. Heeft u bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift dat eens in de twee of drie maanden wordt uitgegeven dan mag het blad een opzegtermijn van maximaal drie maanden hanteren. In de praktijk ontvangt de abonnee dan meestal nog één keer een tijdschrift na opzegging.
Automatisch verlengen mag, mits aangekondigd
Voor abonnementen op dag- nieuws- weekbladen en tijdschriften mag de uitgever een automatische verlenging regelen. Deze is maximaal 3 maanden. De uitgever moet dit wel opnemen in de algemene voorwaarden. Plus, de lezer moet vóór het verstrijken van deze verlenging de mogelijkheid krijgen de overeenkomst op te zeggen. Kortom: als een lezer geen drie maanden verlenging wil, dan moet hij een maand voor de automatische verlenging van drie maanden aangeven hier geen prijs op te stellen. Wie te laat is krijgt alsnog drie maanden de krant of het blad in de bus.
Reparatiewet voorbereid
Er ligt een 'reparatie'-wetsvoorstel in de Kamer om de overgangsregeling (van een jaar) die voor dit soort wijzigingen zou gelden, niet van toepassing te verklaren. Vooralsnog gelden de regels na 1 december dus niet voor bestaande contracten.
Andere regels telefoon, tv en internet
Voor een abonnement voor telefoon, (kabel)tv of internet zijn de regels al eerder veranderd.
Op ConsuWijzer leest u hoe dat in elkaar zit.
- Opzegtermijn telefoon, internet of tv
- Regels stilzwijgende verlenging telefoon, internet, tv
Bron: Consumentenautoriteit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!