Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN AMRO zal ongeveer 15 procent van banen schrappen

30-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
abn amro 930x520

De komende vier jaar schrapt ABN AMRO ongeveer 15 procent van de banen. Dat komt neer op zo'n 2700 arbeidsplaatsen. Dit doet de bank om kosten te besparen. Jaarlijks moet dit tegen 2024 zo'n 700 miljoen euro schelen. Volgens de bank gaat het merendeel van de banen pas na 2022 verdwijnen.

Door natuurlijk verloop en omscholing van werknemers verwacht de bank dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt blijft. Eind vorig jaar werkten er zo'n 18.000 mensen bij de bank, waarvan 14.800 in Nederland. ABN AMRO reserveert tot 2023 ongeveer 150 miljoen euro voor de kosten van de reorganisatie. Uiteindelijk komen de strategische investeringen rond de 300 miljoen euro uit. Onder andere de verwerking van opdrachten wordt verder gedigitaliseerd. Daarnaast wil de bank zijn productenportefeuille aanzienlijk stroomlijnen.

Persoonlijke bank

De bank wil volgens de nieuwe strategie een 'persoonlijke bank' zijn die zich richt op Nederland en Noordwest-Europa. Het wil groeien in segmenten die winstgevend zijn. Zo mikt de bank in Nederland op groei op het gebied van bankiersdiensten voor vermogende particulieren en op middelgrote tot grote ondernemingen. De leidende posities op het gebied van hypotheken en bij bankiersdiensten voor het mkb moeten verder worden uitgebreid.

Markaandeel gericht op nichemarkten

Op andere plaatsen in Noordwest-Europa mikt ABN AMRO op groot marktaandeel in bepaalde nichemarkten. Alles bij elkaar moet dat leiden tot een rendement op eigen vermogen van 8 procent in 2024. Het langetermijndoel van ABN AMRO blijft een rendement van 10 procent, maar daarvoor moet de rente wel iets gaan stijgen.

De strategische plannen zijn de eerste van ABN AMRO onder topman Robert Swaak. Die trad begin dit jaar aan. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!