Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN Amro adviseert: verhoog uitkeringen om arme zorgmijders te helpen

  •  
17-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2162 keer bekeken
  •  
zorg geld zorgverzekering 1127

De meerderheid van de Tweede Kamer wil het eigen risico afschaffen, maar volgens ABN Amro is dat duur en niet effectief. In een studie naar de gevolgen van het afschaffen van het eigen risico van 385 euro per jaar komt de bank met alternatieven, bericht Het Parool.

Maar om dit artikel te beginnen: waarom wil de Tweede Kamer het eigen risico afschaffen? Dat is besloten naar aanleiding van onderzoek van EenVandaag waaruit bleek dat een op de vier mensen de zorg mijdt vanwege het eigen risico.

Om hoeveel extra geld gaat het en wie draait voor die kosten op?

Het Parool berichtte eerder dat het afschaffen van het eigen risico zo’n 3,3 miljard euro per jaar gaat kosten. Premiebetalers moeten daarvoor opdraaien. Anja van Balen, sectorbanker Healthcare bij ABN Amro zegt tegen het dagblad: “Dat betekent dat de premie zo’n 300 euro per jaar stijgt.”

Maar bij dat bedrag blijft het hoogstwaarschijnlijk niet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waarschuwt dat het afschaffen van de eigen risico zal leiden tot extra vraag naar zorg. Deze kosten bedragen volgens het ministerie ongeveer 2,7 miljard euro. En ook die kosten zijn voor een groot deel voor rekening de premiebetalers, al draagt ook de overheid eraan bij.

Dat maakt de zorg in totaal ongeveer 6 miljard euro duurder; 4,6 miljard euro bekostigd door de premiebetaler en 1,4 miljard door de overheid.

"Eigen risico is een armoedeprobleem"

Hoe zorg je er dan voor dat er minder mensen de zorg gaan mijden? Volgens Van Balen moet het ministerie van Sociale Zaken kijken naar een oplossing. “In feite is het een armoedeprobleem en dat hoort bij het ministerie van Sociale Zaken thuis. Het eigen risico is vooral een probleem voor mensen met een krappe beurs.”

Mogelijke oplossing

Een alternatief voor de afschaffing is het verhogen van de uitkeringen. Volgens Van Balen zou dat beter werken. “Verhoog die met het bedrag van het eigen risico. Dan kunnen mensen het budget inzetten om het eigen risico te betalen. Als ze geen zorg nodig hebben, kunnen ze het geld aan andere noodzakelijke dingen besteden.”

Van Balen rekende uit hoeveel de premie in dat geval zal stijgen. De rekensom is als volgt. In Nederland krijgen ongeveer 5,1 miljoen mensen een uitkering. Om dat te compenseren kost het de overheid twee miljard euro per jaar. Zoals reeds benoemd, wordt verwacht dat de zorgvraag met 2,7 miljard euro toeneemt. Dit scenario resulteert dan in een premiestijging van 93 euro per jaar.

Maar er is nog een ander scenario dat volgens Van Balen realistisch is. Want als de zorgvraag alleen groeit bij mensen die eerder zorg meden uit geldgebrek, nemen de uitgaven naar verwachting met zo’n 900 miljoen euro toe. Dan kost het de premiebetaler nog maar een paar euro extra per maand.

Bron: Het Parool

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Willem1950
Willem195017 jan. 2024 - 19:45

Dat hele eigen risico verhaal is een grote volksverlakkerij en een groot bedrog. Dat mijden van de zorg is niet zo vreemd hoor. Ik heb een maagverkleining gehad en dan begint het: Ik moet extra multivitaminen gebruiken levenslang, zelf betalen. Ik moet kalktabletten slikken levenslang, zelf betalen Ik ben heel erg allergisch voor cholestorol pillen dus gebruik ik al 30 jaar andere verlagers, zelf betalen Ik heb een ernstige botafwijking in mijn ruggegraat, en moet daarvoor 4000 Mgr paracetamol voor gebruiken, zelf betalen. En zo loopt mijn eigen risico vanzelf op naar ruim €. 800,00 per jaar, terwijl ik wel de allerbeste zorgverzekering heb. Ja ik begrijp heel goed dat mensen de zorg gaan mijden want er is niemand die de mensen kan helpen hier mee. En het bedrog gaat steeds verder zolang we geen regering hebben, want die mensen die regeringkje spelen daar in Den Haag hebben het veel te druk met hun eigen hachje dus ook daar hebben we niets van te verwachten. u allen heel veel sterkte.

Gentleman
Gentleman17 jan. 2024 - 15:35

Nationaalzorgfonds.nl

rinuszwam
rinuszwam17 jan. 2024 - 14:13

Het in gevoerde eigen risico is een mensonwaardig systeem , temeer omdat men ook al weet dat er vele mensen dat niet, en of met veel moeite kunnen betalen ! Afschaffen dus ! Er is genoeg geld in Nederland met zijn vele Multi miljonairs én de Rijken !! Het is een schandaal dat er bewust Armoede is gekweekt , een Eerlijke en Rechtvaardige verdeling zou een sterk stimulans zijn tot saamhorigheid én solidariteit !!

1 Reactie
Meanderaar
Meanderaar19 jan. 2024 - 15:40

Het is een boete op chronisch ziek en/of gehandicapt zijn…

mof
mof17 jan. 2024 - 13:16

Als afschaffen van het eigen risico 300€ premieverhoging per jaar betekent dan is het hoogstnoodzakelijk dat er wat aan dat eigen risico wordt gedaan, want: dit houdt in dat gemiddeld iedere verzekerde nu al 300€ uit eigen zak betaalt op jaarbasis als eigen risico. Dat geloof ik niet. Met andere woorden: de zorgvraag neemt toe als het eigen risico wordt afgeschaft en daaruit vloeien de hogere premies voort. Al die zorg wordt nu gemeden. MEt name door mensen die geen financiele ruimte hebben voor het eigen risico. Alleen de rijken kunnen zorg afnemen naar believen. Verhogen van uitkeringen met het eigen risico gaat ook lang niet iedereen helpen. Niet iedereen ontvangt een uitkering ... er zijn zat mensen met een minimaal inkomen die de zorg ook niet kunnen opbrengen. Op dit moment krijg ik aan zorgtoeslag ongeveer het bedrag terug dat de goedkoopste verzekering mij kost, mits ik een eigen risico van 865 € accepteer. ik verdien ongeveer 15000 € netto op jaarbasis, dus € 865 ... daar moet ik iedere keer hard over nadenken of ik verder ga dan een huisartsbezoek.

Mikske10
Mikske1017 jan. 2024 - 12:24

Veel gemeenten hebben al een regeling voor mensen met een minimaal inkomen cq. Uitkering. Je kunt daar een zorgverzekering afsluiten waar het eigen risico al in zit, of dat je dit helemaal niet hoeft te betalen. In deze zorgverzekering zit ook fysiotherapie. Alleen jammer, dat je bij de ene gemeente beter af bent dan bij de andere. Dit zou bij elke gemeente hetzelfde moeten zijn.

1 Reactie
Meanderaar
Meanderaar19 jan. 2024 - 15:37

Omdat ik niet alle gemeentepolissen ken spreek ik alleen over de polis van mijn eigen gemeente en daarin wordt het Verplicht Eigen Risico gespreid betaald. Dat, en nog wat ruimere vergoedingen en tot mijn verrassing nog steeds een collectiviteitskorting, maakt het RotterdamPakket anders. Maar het gespreid betalen van het VER is inmiddels bij meerdere zorgverzekeraars mogelijk.

Wilma-60
Wilma-6017 jan. 2024 - 12:20

Als ze de eigen risico eraf zouden halen word de gewone zorgpremie echt wel weer veel duurder !!! Dus ik denk dat we er niks mee op zouden schieten !!! Ik moet medicijnen gebruiken . Ik betaald elke maand vooraf 38.50 voor eigen risico zo krijg ik als ik medicijnen haal niet elke keer een dikke rekening. En mocht ik een jaar , wat bijna niet voorkomt teveel hebben betaald krijg je het teveel betaalde geld terug. Zo kom je niet in de problemen.