Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aanwijzingen slecht opgevolgd bij plaatsen spiraaltje Ballerine

10-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
vrouw baarmoeder anticonceptie 1127

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is het spiraaltje Ballerine niet altijd volgens de aanwijzingen van de fabrikant geplaatst. Zorgverleners hadden meer oog voor veiligheid moeten hebben bij het plaatsen van de koperspiraal. Dit anticonceptiemiddel mag inmiddels niet meer worden verkocht. 

Volgens de inspectie werd niet altijd een echo gemaakt om te kijken of het spiraaltje wel goed zat. Ook bleven de voorgeschreven nacontroles na zes weken soms uit.

De IGJ wijst erop dat de fabrikant heeft gewaarschuwd extra voorzichtig te zijn bij vrouwen die korter dan 36 weken geleden zijn bevallen en/of nog borstvoeding geven. "Uit de signalen die wij hebben ontvangen blijkt dat er regelmatig Ballerine-spiraaltjes zijn geplaatst bij deze groep vrouwen", aldus de inspectie.

Toch zwangerschappen

Eerder werd al bekend dat vrouwen na het plaatsen van de Ballerine toch in verwachting zijn geraakt. Dat kwam doordat het spiraaltje door de baarmoederwand is gedrongen of is uitgevallen.

Het RIVM heeft sinds maart van dit jaar meer dan 250 klachten over het betreffende koperspiraaltje ontvangen. Daarvoor kwamen ook al tientallen meldingen bij het instituut binnen. Die gingen voornamelijk over uitstoting van het spiraaltje of een ongeplande zwangerschap. De problemen met het spiraaltje spelen al jaren. De autoriteit op dit gebied in België informeerde de Nederlandse inspectie in oktober 2019 al over het hoge aantal klachten van Belgische zorgaanbieders hierover. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!