Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

RIVM: geef problemen met Ballerine-spiraaltje door

08-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
vrouw gynaecoloog buikklachten buikpijn 1127
Gebruiksters, artsen en verloskundigen worden opgeroepen om problemen met het koperspiraaltje IUB Ballerine MIDI door te geven. De melding kan worden gedaan bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet deze oproep omdat in een jaar 33 meldingen bij de MEBI binnenkwamen over het voorbehoedsmiddel, dat verkrijgbaar is sinds april 2019. Zo'n aantal is relatief hoog, aldus het RIVM.

Distributeur Titus Health Care tekent  aan dat er in Nederland 7.000 spiraaltjes van Ballerine zijn verkocht. Het aantal meldingen dat de distributeur heeft ontvangen in verhouding tot het aantal verkochte Ballerine-spiraaltjes lijkt in de range te liggen van cijfers van het Nederlands Huisartsen Genootschap over uitstoting, perforatie of zwangerschap bij koperspiraaltjes, meldt de MEBI.

Meldingen over uitstoting en zwangerschap

Verreweg de meeste meldingen (31) gingen vooral over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje en/of zwangerschap. Hoeveel zwangerschappen er zijn ontstaan, kon het RIVM niet zeggen.
Andere klachten, zoals perforatie van de baarmoeder door het spiraaltje, werden minder vaak gemeld. MEBI wil de mogelijke bijwerkingen van dit spiraaltje goed in de gaten houden en om beter te kunnen vergelijken ook ervaringen met andere koperspiraaltjes, een gangbare methode, weten. Uitstoting, perforatie van de baarmoeder en/of zwangerschap komen overigens bij alle spiraaltjes voor. 
Ballerine is een relatief nieuw spiraaltje en hierover heeft MEBI in korte tijd meerdere meldingen ontvangen van zorgverleners. Om deze reden brengt MEBI hierover een attendering uit met de oproep om mogelijke gezondheidsklachten of problemen met Ballerine en andere koperspiraaltjes te melden bij meldpunt. Door het ontvangen van meldingen kan MEBI eventuele problemen met Ballerine en andere koperspiraaltjes signaleren. ANP/MEBI
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!