Kassa

Aantal mensen met bijstand neemt opnieuw toe

31-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
Nederland heeft er in het tweede kwartaal opnieuw meer bijstandontvangers bijgekregen. Vooral de komst van asielzoekers droeg hieraan bij, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Asielzoekers
Eind juni kregen 463.000 personen een bijstandsuitkering. Dat zijn er 21.000 meer dan een jaar eerder. De stijging is voor ongeveer de helft te verklaren door de komst van asielzoekers, vooral uit Syrië. Asielzoekers met een verblijfsvergunning kunnen een beroep doen op de bijstand.
Wajong
Het aantal bijstandsgerechtigden laat al langer een stijgende lijn zien. Dit komt ook door de regelgeving, die herhaaldelijk verandert. Zo hebben meer deels arbeidsongeschikte jongeren recht op bijstand, omdat de regels voor de zogeheten Wajong zijn aangepast en krijgen ouderen langer bijstand door de verhoogde AOW-leeftijd.
Re-integratie
Ongeveer drie op de tien bijstandsontvangers maken gebruik van een zogeheten re-integratievoorziening. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld een participatieplaats, scholing of training, bedoeld om de kans op werk voor mensen met een uitkering te vergroten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

holiday
holiday31 aug. 2016 - 12:56

Ik geloof al heel lang niet meer in die cijfers. Alles wordt mooier voorgesteld dan het werkelijk is.  Van de honderd duizenden asielzoekers, zijn er maar een paar honderd die werken en de rest heeft een uitkering of vraagt hem aan. Het gaat goed met Nederland, binnenkort is er geen bijstand meer voor de Nederlander.

2 Reacties
jelloowmelloow
jelloowmelloow31 aug. 2016 - 13:15

Wat u beweert klopt niet helemaal. Alleen de asielzoekers die een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben, kunnen bijstand aanvragen en ontvangen. De rest ontvangt zakgeld en dat wordt niet betaald uit de bijstand. Verder is het  aan de kiezer of de bijstand blijft bestaan. Blijven wij geloven in de praatjes van Mark Rutte, tja, dan verdwijnt de bijstand misschien wel op termijn. Mark wil tenslotte alleen de zakken van de meer bedeelden vullen.

manwijf
manwijf2 sep. 2016 - 12:07

@jelloowmelloow Blijft u vooral geloven in de praatjes van onze top binnenhaler en initiator van alle pardonnen en gezinsherenigingen Diederik Samsun. Als je alle bijstandsgerechtigden die dat oplevert bij elkaar optelt, dan komen we inmiddels aan een astronomische hoeveelheid. En ja dan verdwijnt de bijstand op termijn vanzelf. Als u dan vervolgens volgend jaar gewoon blind blijft stemmen op zo'n partij die nog meer opvreters wil binnenhalen... Al die arbeiders hebben hun eigen graf gegraven door jarenlang (jaar of 30!) op de partij vd Allochtonen te stemmen. Waarvan akte.

roelfien 65
roelfien 6531 aug. 2016 - 12:31

Logisch,hoeveel WW-ers zijn er doorgestroomd naar de bijstand,en wat dacht je van al die vluchtelingen,men roept wel hard in Den Haag dat ze deze mensen zo vlug mogelijk aan het werk willen hebben,helaas lukt dat gewoon niet en de hoogopgeleiden die men verwacht daar hoor je ook nooit meer wat van.

don45
don4531 aug. 2016 - 12:08

ze halen de uitkeringstoeristen zelf naar Nederland.Er zijn maar heel weinig echte asielzoekers, hoogstens 10%.de rest zijn gewone gelukzoekers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!