Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

84 procent wil dat overheid hitteleed dieren aanpakt

21-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
530 keer bekeken
  •  
varkensstal slacht vee
Een ruime meerderheid (84 procent) van de Nederlanders vindt hitteleed bij dieren heel erg en wil dat de overheid ingrijpt. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Wakker Dier. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie worden dieren in de vee-industrie nu onvoldoende beschermd.
Wakker Dier verwijt demissionair minister Carola Schouten nalatigheid omdat ze onlangs met zomerreces ging, zonder dat er een goed hitteplan voor dieren klaarlag. Anne Hilhorst van Wakker Dier: "Opnieuw gaan we een zomer in vol hitteleed. Dieren zonder schaduw in de wei, bloedhete stallen en veel doden in de oververhitte veewagens."

Onderzoeksbureau Direct Research hield een representatieve steekproef. Vooral een transportverbod van dieren op hete dagen krijgt veel steun: 89 procent van de ondervraagden wil dat dit er komt.  

Moties aangenomen

Onlangs zijn er twee moties aangenomen die het hitteleed iets kunnen verzachten. De Kamer wil kortere wachttijden bij slachthuizen en een transportverbod bij 30 graden in plaats van 35 graden. Hilhorst: "Dat is een mooi signaal van de Kamer. Maar aan moties hebben dieren nu nog niets. Er moet snel goede regelgeving komen en daarvoor moet de minister doorpakken.”  

Hitteplan Wakker Dier

Om hitteleed te voorkomen, wil Wakker Dier een ambitieus hitteplan voor dieren met in ieder geval de volgende voorschriften. Schaduw in de wei: elk dier heeft een schaduwplek en de overheid grijpt direct in wanneer deze ontbreekt. Verkoeling in de stal: stallen zijn zo ingericht dat de temperatuur niet verder oploopt dan 27 graden. Transportverbod op hete dagen: boven 27 graden is het vervoeren van dieren verboden, behalve in gekoelde veewagens.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!