Kassa

84 procent wil dat overheid hitteleed dieren aanpakt

21-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
475 keer bekeken
  •  
varkensstal slacht vee
Een ruime meerderheid (84 procent) van de Nederlanders vindt hitteleed bij dieren heel erg en wil dat de overheid ingrijpt. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Wakker Dier. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie worden dieren in de vee-industrie nu onvoldoende beschermd.
Wakker Dier verwijt demissionair minister Carola Schouten nalatigheid omdat ze onlangs met zomerreces ging, zonder dat er een goed hitteplan voor dieren klaarlag. Anne Hilhorst van Wakker Dier: "Opnieuw gaan we een zomer in vol hitteleed. Dieren zonder schaduw in de wei, bloedhete stallen en veel doden in de oververhitte veewagens."

Onderzoeksbureau Direct Research hield een representatieve steekproef. Vooral een transportverbod van dieren op hete dagen krijgt veel steun: 89 procent van de ondervraagden wil dat dit er komt.  

Moties aangenomen

Onlangs zijn er twee moties aangenomen die het hitteleed iets kunnen verzachten. De Kamer wil kortere wachttijden bij slachthuizen en een transportverbod bij 30 graden in plaats van 35 graden. Hilhorst: "Dat is een mooi signaal van de Kamer. Maar aan moties hebben dieren nu nog niets. Er moet snel goede regelgeving komen en daarvoor moet de minister doorpakken.”  

Hitteplan Wakker Dier

Om hitteleed te voorkomen, wil Wakker Dier een ambitieus hitteplan voor dieren met in ieder geval de volgende voorschriften. Schaduw in de wei: elk dier heeft een schaduwplek en de overheid grijpt direct in wanneer deze ontbreekt. Verkoeling in de stal: stallen zijn zo ingericht dat de temperatuur niet verder oploopt dan 27 graden. Transportverbod op hete dagen: boven 27 graden is het vervoeren van dieren verboden, behalve in gekoelde veewagens.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

JannieBoe
JannieBoe23 jul. 2021 - 8:22

Nederland is de grootste vleesexporteur van Europa. Volkomen idioot en nergens voor nodig. Zolang daar niets aan gedaan wordt blijft dierenleed bestaan want een dier is voor sommigen een ding en niks waard. Minder vlees produceren, minder vlees eten, dat is de enige weg naar een maatschappij met min of meer fatsoenlijke waarden.

Yvonne-909
Yvonne-90922 jul. 2021 - 6:49

@praat mee: Kun je dus zien hoe krom het systeem in elkaar steekt, niet berekend op calamiteiten. Waarom moeten dieren letterlijk de moord stikken tijdens het transport, wat al een en al ellende is? Omdat ze toch al naar de slacht gaan? Dan mag je ze nog een stukje extra martelen, mishandelen en laten lijden? De hele bio-industrie branche is ziek. Als je dit allemaal oké vindt ben je als mens zijnde nog zieker.

praat mee
praat mee21 jul. 2021 - 17:31

Wakker dier heeft mooi praten,maar staan er niet bij stil dat alles in het honderd loopt met hun idiote plannen. De dieren moeten langer in hun stal blijven. Ze worden zwaarder en brengen minder op.Normaal wordt de stal schoon gemaakt en komen er nieuwe dieren.Waar moeten de dieren blijven die bij de fokker geboren worden. Moeten we dan de draagmoeder dan maar later de jongen laten komen? Belachelijke redenatie van wakker dier.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!