Kassa

5 miljoen boete voor malafide uitzendbureaus

18-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-euro-handvol_07.jpg
De Belastingdienst en Inspectie SZW hebben in 2012 voor ruim 5 miljoen euro boetes opgelegd aan malafide uitzendbureaus. Dat heeft minister Lodewijk Asscher maandag bekendgemaakt.
Werknemers beschermen
Asscher gaf aan dat in totaal ruim 1300 uitzendbureaus zijn geïnspecteerd. ,,Overheid en sector zitten er bovenop om misstanden in de uitzendbranche aan te pakken. Mensen moeten beschermd worden tegen uitbuiting en onderbetaling. Onze gezamenlijke inspanning levert resultaat op. Daar gaan we de komende tijd mee door'', aldus de minister, die wil voorkomen dat de malafide ondernemers opnieuw in de fout gaan. Zo overweegt het kabinet 'naming and shaming' van bedrijven die in de fout zijn gegaan.
Doorstarters worden gevolgd
Er worden niet alleen boetes uitgedeeld aan de bedrijven die in de fout gaan, maar ook aan de verantwoordelijke personen daarachter. De Kamer van Koophandel gaat de Inspectie SZW inseinen als zo iemand weer een bedrijf begint, de Belastingdienst bekijkt of openstaande bedragen alsnog bij verdachte doorstarters kunnen worden geïnd.
Compensatie voor onderbetaalde werknemers
Het interventieteam aanpak malafide uitzendbureaus, waarin de Inspectie SZW en Belastingdienst samenwerken, is naast de reguliere controles 42 onderzoeken begonnen. Daarbij zijn 66 uitzendbureaus en 116 bedrijven die personeel inhuren betrokken. In 10 onderzoeken is volgens de Inspectie SZW inmiddels illegale tewerkstelling, onderbetaling, valsheid in geschriften of uitbuiting geconstateerd. De stichting Naleving cao voor uitzendkrachten (SNCU) stelde vast dat uitzendkrachten in 2012 voor ruim 7,4 miljoen euro zijn benadeeld. De betrokken uitzendbureaus moeten dit alsnog uitbetalen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!