Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

30.000 Nederlanders eisen geld terug van Airbnb

10-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
airbnb logo verhuur vakantiewoning
Ruim 30.000 Nederlandse klanten van Airbnb willen hun servicekosten terug van het Amerikaanse verhuurplatform. Dat meldt de NOS. De laatste maanden hebben meerdere Nederlandse claimbedrijven, waar de eisers zich bij hebben aangesloten, hun pijlen op Airbnb gericht.
In maart oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat Airbnb niet voor zowel de huurder als verhuurder van een verblijfplaats servicekosten mag rekenen. De rechter vergelijkt de servicekosten met de verboden dubbele commissiekosten die makelaars soms rekenen bij vastgoedovereenkomsten. Van de rechter moet Airbnb de betaalde 470 euro servicekosten terugbetalen aan de klant die de zaak aanspande.

Niet bang voor nieuwe claims

Airbnb zelf zegt niet bang te zijn voor nieuwe claims. Volgens een woordvoerder van het bedrijf vormen beslissingen van kantonrechters in Nederland geen precedent. Dat houdt in dat volgende rechters niet gebonden zijn aan deze uitspraken. Ook zegt de woordvoerder dat de beslissing in van de Amsterdamse rechtbank in strijd is met de uitspraak van de hoogste Europese rechter. Die heeft recentelijk besloten dat Airbnb geen vastgoedmakelaar is maar een informatiedienst.
Overigens is Airbnb niet het enige vakantiehuurbedrijf dat van twee walletjes snoept: ook Belvilla en HomeAway lijken gebruik te maken van eenzelfde soort constructie, schrijf NRC. Natuurhuisje.nl deed dat tot voor kort, maar is er begin juni mee gestopt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!