Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur op

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

2019: op iedere 254 huishoudens één woninginbraak

25 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
inbraak
In 2019 werden er in Nederland 39.452 woninginbraken geregistreerd. Dat komt omgerekend neer op één woninginbraak op iedere 254 huishoudens, blijkt uit een analyse van Independer op basis van recente politiecijfers.

2018 versus 2019

In vergelijking met 2018 werden er in 2019 3432 minder woninginbraken geregistreerd. Provincie Flevoland komt het beste naar voren: daar daalde het aantal woninginbraken met 20,7 procent. Ook Limburg kende een forse afname, namelijk een afname van 18,1 procent. Echter, in provincie Gelderland steeg het aantal inbraken, namelijk met 4,5 procent.

Aantal woninginbraken op gemeenteniveau

De meeste woninginbraken zie je nog steeds het meest in grotere steden en dan vooral in de Randstad. Zo staan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven respectievelijk op de eerste tot vijfde plaats. In deze gemeenten daalde het totaal aantal woninginbraken wel. In 142 andere gemeenten nam het aantal inbraken toe.

Aantal woninginbraken per huishouden

Er bestaan grote verschillen als je kijkt naar het aantal woninginbraken per huishouden. Zo was er in 2019 sprake van een woninginbraak op de 254 huishoudens. Wie in Rozendaal woonde, kende het meeste pech: hier staat het aantal inbraken gelijk aan één woninginbraak op iedere 85 huishoudens. Loppersum, dat in Groningen ligt, was het veiligst: hier vond er één woninginbraak op iedere 1070 huishoudens plaats.
Bron: Independer

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!