Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

20 miljoen aan ondergronds bankieren afgepakt

10-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bank_32.jpg
In 2014 is bijna 20 miljoen euro misdaadgeld afgepakt van 'ondergrondse bankiers'. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om veel meer geld dan het jaar ervoor. Toen werd zo'n 13 miljoen in beslag genomen.
Opsporingteams
Bij ondergronds bankieren wordt geld afkomstig van misdrijven buiten het zicht van de overheid verplaatst. Het OM noemt de in beslag genomen 20 miljoen euro ,,nog maar het topje van de ijsberg'' en zet meer opsporingsteams in. Vorig jaar werden tachtig verdachten aangehouden.
Geldkoeriers
De 'bankiers' werken vanuit winkels, bedrijven en woningen. Geldkoeriers vervoeren het geld in schoenendozen, boodschappentassen en verborgen ruimtes in auto's, volgens het OM. Zo werd in maart vorig jaar 359.000 euro gevonden in een vrachtwagen met sinaasappels. Het geld was verstopt tussen de lading en achter het dashboard.
Schikking
Het Openbaar Ministerie laat niet iedere verdachte voorkomen. Aan geldkoeriers en bankiers wordt een schikking aangeboden. Vorig jaar gingen 41 verdachten akkoord met zo'n regeling. Het hoogst betaalde schikkingsbedrag was 127.000 euro. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!