Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

1 op 3 Nederlanders ziet wel eens af van zorg wegens kosten

4 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg 1127

Bijna een op de drie Nederlanders (namelijk 31 procent) heeft wel eens een bezoek aan een zorgverlener overgeslagen, omdat ze de kosten ervan niet wilden of konden betalen. Met name 18- tot 35-jarigen geven aan vaker zorg te missen vanwege het geld, meldt online consumentenadviseur Pricewise na onderzoek onder 2000 mensen.

Sinds 2015 onderzoekt Pricewise jaarlijks de zorgkennis van Nederlanders met vragen over onder andere de basisverzekering, eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Deelnemers aan het onderzoek scoorden dit jaar gemiddeld een 6.2 tegenover een 4.9 vorig jaar. Jongeren scoren een 5.8. Voor velen is het volgens Pricewise vooral onduidelijk wat de basisverzekering vergoedt en welke zorgkosten ten laste komen van het verplichte eigen risico. "Deze onwetendheid leidt tot hoge onverwachte zorgkosten en het overslaan van zorg vanwege hoge kosten", aldus de adviseur.

Jongeren kiezen vaak basisverzekering met laagste zorgpremie

Jongeren kiezen relatief vaak voor alleen een basisverzekering met een zo laag mogelijke zorgpremie, ziet Suzanne Löwik van Pricewise. "Jongeren hebben de minste kennis over zorgverzekeringen en slaan vaker zorg over. Dit zou erop kunnen duiden dat jongeren niet goed weten hoe ze zich moeten verzekeren en omwille van de kosten dus zorg overslaan. Het missen van zorg kan uiteindelijk leiden tot nog hogere kosten in het daaropvolgende zorgjaar."

Zorg overslaan

Van de groep die aangeeft wel eens zorg over te slaan, gaat het bij 44 procent vooral om een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist. 36 procent geeft aan wel eens fysiotherapie over te slaan, 26 procent geeft aan dat het bij hen medicijnen betreft en 22 procent wijst op het overslaan van chirurgische ingrepen. 19 procent geeft aan wel eens af te zien van het kopen van medische hulpmiddelen. Nederlanders die nooit zorg overslaan zijn acht van de tien keer aanvullend verzekerd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

hermansmies
hermansmies5 nov 2020 - 13:03

hai, mijn vrouw heeft ca, 5 jr. alzheimer,. we krijgen 2 uur in de week huishoudelijke hulp, verder wordt mijn vrouw 3 x in de week gewassen, van het CAK ontvang ik elke maand de rekening, en die is om de ca,3 maanden anders, eerst was het Eu.102.47, deze maand euro 23.80, onze kosten zijn aangepast, wegens ons inkomen, en zo wusselt het regelmatig, een en al onduidelijkheid,Bovendien worden de kosten berekent op het inkomen van mijn vrouw en van mij, ik ben toch niet ziek !! Het doet me denken aan de foute belasting dienst, Groet Herman Smies. ( hermansmies399@kpnmail.nl

spikkel
spikkel5 nov 2020 - 7:39

Je moet wel geluk hebben dat je je deze 'luxe' kunt permiteren. Als je chronisch ziek bent KUN je helemaal niet afzien van zorg. Bij KLM moesten de sterkste schouders de zwaarste laten dragen. Waarom is dat hier nou net andersom ? Leuke dooddoener: je krijgt toch zorgtoeslag .... Dan nog betaal ik ruim 10% van mijn inkomen aan premie, Eigen Risico, Eigen Bijdrage en overige zorgkosten. Vind ik niet erg als Rutte ook 10% van zijn inkomen aan zorg gaat betalen. Hij betaalt zeker 20 keer minder.

vrijmark
vrijmark4 nov 2020 - 18:58

Ook dit is Nederland en dan maar doen of alles goed is geregeld maar dat gaat alleen op als je geld hebt , allemaal dankzij 3 regeringen Rutte

endemion
endemion4 nov 2020 - 17:12

Ik wil geen zak met die door en door corrupte organisatie (big pharma) te maken hebben. Het enige waar een ziekenhuis nog enigszins goed voor is, is wellicht de chirurgie. Je weet wel al je een ongeluk hebt en botten breekt maar geneesmiddelen geeft het niet enkel medicijnen welke meer bijwerkingen dan 'werkingen' hebben.

xandyra
xandyra4 nov 2020 - 16:27

Kan me dit zó voorstellen..... Als je heel goed verdiend dan is het geen drama, maar die zegen heeft lang niet iedereen. Ook ik vermijdt extra kosten zoveel als mogelijk, en toch is het eigen risico elk jaar verbruikt vanwege chronische klachten!! Tandarts....ben er al zeker vier jaar niet geweest, maar doe zelf wél letterlijk álles om mijn gebit goed te houden (dat scheelt toch een beetje). Btw, ik ben geen jongere....

gerardvantol
gerardvantol4 nov 2020 - 16:13

Wij danken Rutte voor 10 jaar afbraak van de zorg. Hij kan eveneens trots zijn op de groei van het aantal mensen onder de armoedegrens en de enorme groei in voedselbanken. Gelukkig zijn de extreem rijken onder zijn bewind nog rijker geworden, zijn er tenminste nog een paar mensen die blij met hem zijn.

.aagje
.aagje4 nov 2020 - 15:54

Het is ook raar dat de mensen met een goed inkomen een een lage zorgpremie kunnen kiezen en vervolgens een aanvullende verz. Kunnen doen . Omdat ze die 800 euro wel op kunnen vangen . Het is niet goed geregeld

jennyfens@hotmail.com
jennyfens@hotmail.com4 nov 2020 - 15:28

Ik heb dit jaar, voor het eerst sinds jaren, geen aanvullende verzekering genomen. Ik dacht: tandarts kan ik wel een jaartje overslaan. Ben al genoeg kwijt met eigen risico en je maandpremie.

betifleda
betifleda4 nov 2020 - 13:02

Op het moment dat een 18-jarige (verplicht) uit de zorgpolis van de ouders moet, kiezen zij voor een zorgverzekering, waarvan de premie zo laag mogelijk is. Een student ontvangt maandelijks van de Belastingdienst een toeslag, waardoor de te betalen premie nogal meevalt. Omdat er géén enkele vergoeding is voor de aanvullende verzekering wordt hier bewust níet voor gekozen, met alle gevolgen van dien. Wellicht zou het een goede zaak zijn, wanneer er een standaard zorgverzekering ontwikkeld wordt voor studenten en/of jeugdigen vanaf 18 jaar. In deze (standaard) verzekering zouden dan "alle" vergoedingen opgenomen kunnen worden. Naar mijn mening los je daarmee een groot gedeelte van het probleem op betreffende bovenstaand onderwerp.

marleenvanh
marleenvanh4 nov 2020 - 12:57

Nee niet om die reden, maar gewoon omdat het zo vaak een geval is van: Het is vanzelf gekomen dus het zal ook wel weer vanzelf overgaan. De zorg is o.a. duur doordat er heel veel ONNODIGE zorg gegeven wordt!! Maar dat durft niemand tegen de 'zieke' te zeggen. Daarnaast: Ouders gewoon altijd premie laten betalen voor hun kinderen. Zelf gewild, zelf gemaakt dus ZELF VOOR DOKKEN!

betty kaminskas
betty kaminskas4 nov 2020 - 12:16

Niet alleen ik, maar ook veel mensen in mijn omgeving mijden bezoeken aan tandarts, specialist, therapeut, etc.

Coboo1
Coboo14 nov 2020 - 10:19

Dat kan ik me goed voorstellen.