Kanniewaarzijn

GroenLinks halveert kosten afsluiten gas

21-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Kanniewaarzijn gasaansluiting
-
Een tijd geleden zat GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee bij ons in de uitzending om te praten over de kosten bij het afsluiten van de gasaansluiting. Dat leidde uiteindelijk tot de aanname van een wetsvoorstel in de Tweede Kamer dat de kosten voor huiseigenaren verlaagt.
-
Op dinsdag 12 maart 2019 is in de Tweede Kamer een voorstel van GroenLinks aangenomen om de kosten voor het afsluiten van de gasaansluiting voor huiseigenaren te halveren. Wie van zijn gasaansluiting af wil moest voor de aanname van dit voorstel enkele honderden euro’s betalen. De bedragen voor het afsluiten van de gasaansluitingen variëren van 200 tot ruim 700 euro. Hiervoor waren de kosten voor het wetsvoorstel volledig voor de huiseigenaar.
Om gevaarlijke gaslekken in de toekomst te voorkomen, moet afsluiting professioneel gebeuren. Dit betekent vaak ook het verwijderen van een stuk gasleiding. De kosten van zo’n afsluiting, inclusief monteur en graafwerkzaamheden, worden nu door de netbeheerder volledig op de individuele klant verhaald. Dankzij het wetsvoorstel van GroenLinks is nu slechts de helft van de kosten aan de huiseigenaar. De andere helft van de kosten worden nu gedragen door de netbeheerder. De netbeheerders kunnen deze extra kosten verrekenen met het zogenaamde vastrecht.
GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee: ‘Wie zijn huis duurzaam maakt moet daarvoor geprezen worden; niet gestraft. Ik ben blij dat we de kosten voor deze voorlopers vandaag gehalveerd hebben.’
Waarom is dit nú van belang?
Alle huizen moeten vóór 2050 van het aardgas af. De hoge kosten voor het afsluiten van het gas werpt daarbij een financiële drempel op. Huishoudens moeten al flink investeren in isolatie en duurzame technieken, het is oneerlijk dat zij daar bovenop nog eens volledig opdraaien voor de kosten van het beëindigen van hun fossiele  brandstofgebruik. GroenLinks verwacht dat het kabinet met een structurele oplossing komt als straks hele wijken tegelijkertijd over gaan op een andere warmtebron.
Delen: