Joop

Zzp'ers zijn te eigenwijs voor een vakbond, te druk voor een staking en te moe voor protest

  •  
01-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Derkszzp
Op de Dag van de Arbeid roept druktemaker Pieter Derks bij de Nieuws BV op om ook eens stil te staan bij de moderne arbeider, de zelfstandige zonder pensioen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Bertpeer
Bertpeer6 mei 2019 - 18:32

de vakbonden hebben hun ziel verkocht aan de werkgevers door cao te bieden. de werkgevers zijn nu zeer tevreden. met losse contracten en 0 uren contracten tot ultieme trofe. laat de zzper lekker met rust. arm maar buiten de bak met kikkers die ze willen helpen met frienly fire. en als ze het niet meer redden volgt bijstand als laatste boei voor iedereen. jaag ze dus niet op kosten met die verzekeringsgedrochten die ze naar de bijstand loodsen. het zijn helden die niemands hulp willen.

Freek3
Freek32 mei 2019 - 14:54

ZZP-ers zijn niet te eigenwijs voor een vakbond. Ze hebben goed gekeken naar wat vakbonden bewerkstelligen voor hun achterban, en vastgesteld dat werkenden in sectoren en bedrijven waar werkgevers met ondernemingsraden onderhandelen zonder vakbonsbetrokkenheid in CAO's er voor die werknemers meer bereikt wordt. Het is een puur rationele overweging dat ze niets (meer, 100 jaar geleden was het anders) met vakbonden te maken willen hebben.

kipzonderkop
kipzonderkop2 mei 2019 - 12:49

Waarom wordt een arbeider schijnzelfstandig ZZPer met subsidie? Voor de extra poen en niet om vakbondscontributie te betalen. Laat dat eigenwijze maar gerust weg. Fijn alle ZZP belastingsubsidie opstrijken. Privepensioen opbouwen zonder bang te hoeven zijn dat Rutte/Koolmees c.s. in je pensioenpot komen graaien. En de risico's die arbeiders in loondienst moeten verzekeren (zoals arbeidsongeschiktheid en werkloosheid) afwentelen op de samenleving. En van de uitgespaarde verzekeringspremies nog eens een keer extra op vakantie gaan. https://www.zzp-nederland.nl/kennisbank/zzp-belastingvoordeel De vakbond is er in beginsel voor arbeiders in loondienst. Om hun belangen te behartigen tegenover de werkgevers. Werkgevers die massaal hun belangen laten behartigen door werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB. Niet voor schijnzelfstandige arbeiders (ZZP) die profiteren van allerlei ondernemersvrijstellingen voor belasting. En die privépensioen mogen opbouwen zonder het risico te lopen dat Rutte in hun pensioenpot zit te graaien. Onbegrijpelijk dat FNV meent zowel de belangen van arbeiders in loondienst te kunnen behartigen als die van arbeiders die met ZZP subsidie onder de prijs werken en door onverzekerd voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid aan de slag te gaan wel risico's afwentelen op de samenleving.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 mei 2019 - 17:28

Is er dan een vakbond voor ZZP-ers?

2 Reacties
Spanveer
Spanveer1 mei 2019 - 21:32

Ja die is er, het FNV heeft daar een afdeling voor.

henk-alexander
henk-alexander2 mei 2019 - 10:06

Zouden ze zich niet als kleine zelfstandige kunnen aansluiten bij het MKB?

Pommetje3
Pommetje31 mei 2019 - 16:58

Zou het kunnen zijn dat ze gewoon tevreden zijn? En mogelijke problemen die ze ondervinden niet aan de Overheid wijten?

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen1 mei 2019 - 17:30

Hebben ze dan tegenwoordig ook al een brievenbusmaatschappij in Panama?

vdbemt
vdbemt1 mei 2019 - 18:16

Zie commentaar van Frits Jansen op RaymondenJoop. Zo is het namelijk wel.

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 mei 2019 - 14:35

De vakbond staat voor alles waar de zzp'er nu juist niet voor wil staan. dat imago hebben ze ook aan zichzelf te danken.

6 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen1 mei 2019 - 15:30

Er zijn twee soorten ZZP-ers: mensen die bewust kiezen voor het ondernemerschap, en mensen die door een lepe werkgever gedwongen worden. Die laatste groep verdient bescherming, uiteindelijk door geen ZZP-er meer te zijn.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen1 mei 2019 - 17:55

@Frits: niemand dwingt mensen om ZPP' er te worden. Wat er aan de hand is, is dat werkgever mensen tegen elkaar uitspeelt voor het laagste tarief. Als je in een dergelijke sector zit; dus daar waar geen droog brood te verdienen is, ligt het in de rede om te kijken naar andere opties. Stukje eigen verantwoordelijkheid. Inplaats daarvan wordt er gelijk weer naar de overheid gekeken om de zaak op te lossen. Ik zal je zeggen (ik ben zelf ZPP'er): dat gaat niet lukken. De Wet DBA is daar een tenenkrommend voorbeeld van.

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 mei 2019 - 21:17

@Frits Klopt wat je zegt. Je tweede groep mag je ook geen zzp'er noemen in mijn optiek. Die worden misbruikt

Peterrr2
Peterrr21 mei 2019 - 21:25

@2xbellen, ik ben zelf ook ZZP'er en heb ook geen enkele hulp nodig van wie dan ook. Alleen denk ik dat jij niet doorhebt dat er ook een hele groep mensen is die niet in die luxe positie verkeren en niet de mogelijkheid hebben om even wat anders te doen. Ik ben het roerend eens met Frits Jansen. Overigens is die wet DBA volkomen onzinnig, dat is wel weer zo.

Spanveer
Spanveer1 mei 2019 - 21:39

Mensen die bewust kiezen voor de vrijheid die de ZZP status biedt moet je het vooral niet lastiger maken dan het al is. Wanneer mensen richting ZZP gedwongen worden door werkgevers die zo proberen hun verantwoordelijkheid te ontlopen moet dat bestreden worden. De wet DBA lost niets op. Deze wet is een onding waar niet mee te werken is. De komst van deze wet heeft tienduizenden ZZPers veel werk en omzet gekost. De slappe toezegging van de belastingdienst dat ze niet zouden gaan handhaven kon daar niets aan veranderen.

vdbemt
vdbemt2 mei 2019 - 15:58

@Twekeerbellen." niemand dwingt mensen om ZPP’ er te worden. Wat er aan de hand is, is dat werkgever mensen tegen elkaar uitspeelt voor het laagste tarief. " Dat laatste betekent voor een aanzienlijke groep 'gedwongen worden'. Want een andere keuze hebben ze niet.

harmmeijer
harmmeijer1 mei 2019 - 14:29

Op 1 mei is iedereen vrij, behalve in Nederland. https://www.hln.be/nieuws/buitenland/waarom-1-mei-in-nederland-geen-vrije-dag-is~a52f4967/

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen1 mei 2019 - 15:37

Ik bezocht vanmiddag 1 mei in Kreuzberg. Gewoon een soort Koningsdag zonder koning. Propvolle metro's. En rijen politiebusje voor het geval dat "erlebnisorientierte Jugentliche" (politiek-correct Duits voor relschoppers) toeslaan.

Spanveer
Spanveer1 mei 2019 - 21:42

Er zijn bedrijven en organisaties die 1 mei wel zien als feestdag. Mijn pensioenfonds was vandaag niet bereikbaar.

Buitenstaander
Buitenstaander1 mei 2019 - 14:24

Wellicht omdat deze mensen niet doorbetaald worden tijdens een staking, en ervaren hebben dat vakbonden zich in het verleden zich nooit om hen bekommerd hebben, omdat de doelgroep van vakbonden te veel de boven-50-jarige, witte man was en wellicht nog is?